Jesper de Jong knokt zich voor het eerst naar Australian Open, treft mogelijk Novak Djokovic
i

ProShots

Jesper de Jong knokt zich voor het eerst naar Australian Open, treft mogelijk Novak Djokovic

Jeroen Rooseboom • 08:35, 12-01-2024 / Laatste Update: 12:45, 15-01-2024

Jesper de Jong heeft zich voor de eerste keer in zijn loopbaan geplaatst voor een grandslamtoernooi. De 23-jarige tennisser uit Haarlem versloeg Camilo Ugo Carabelli na een fraai gevecht in drie sets en mag zich opmaken voor zijn Australian Open-debuut: 7-6 (7-3) 3-6 7-6 (10-7). Nu wacht mogelijk een treffen met regerend winnaar Novak Djokovic.

Twee gewonnen tiebreaks brachten De Jong voor de eerste keer ooit op een grandslamtoernooi. De Nederlander won de eerste set met 7-6 nadat de tiebreak in 7-3 eindigde en knokte zich in de derde, beslissende set naar Australian Open-deelname. De Jong moest diep gaan, maar trok de tiebreak met 10-7 over de streep en stuurde de Argentijn Camilo Ugo Carabelli naar huis.

Lees ook: Loting Australian Open | De tegenstanders van Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus

In die derde set wordt bij 6-6 een tiebreak tot de tien punten gespeeld. Daarin stond De Jong met 7-6 achter, waarna de Nederlander vier punten op een rij wist te winnen. Hij maakte het af met een sterke service. Na het bereiken van het hoofdschema ging de emotionele De Jong gestrekt op de baan liggen, waarna hij zijn begeleiding in de armen viel langs de baan.

Vierde Nederlander

De Jong kegelde eerder de Italiaan Raul Brancaccio en de Braziliaan Felipe Meligeni Alves uit het toernooi. De Jong is de vierde Nederlandse deelnemer van deze editie, na Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus. Zij waren automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi.

In de eerste ronde van de Australian Open neemt De Jong het mogelijk op tegen Novak Djokovic, de speler met de meeste grandslamtitels ooit. De Serviër werd in de loting aan een qualifier gekoppeld. De spelers uit het kwalificatietoernooi worden later in het schema geplaatst.