Kyrgios wil dat Australian Open gecanceld wordt: ‘Je mag iemand niet dwingen om zich te laten vaccineren’
i

AP

Kyrgios wil dat Australian Open gecanceld wordt: ‘Je mag iemand niet dwingen om zich te laten vaccineren’

Martijn Baars • 12:01, 16-11-2021 / Laatste Update: 21:49, 11-12-2023

Nick Kyrgios vindt dat de komende editie van de Australian Open beter geschrapt kan worden. De 26-jarige Kyrgios, winnaar van 6 ATP-toernooien, pleit er in zijn podcast No Boundaries voor dat het grandslamtoernooi in eigen land wordt gecanceld vanwege de lange lockdown waar Melbourne mee te maken heeft gehad vanwege de coronacrisis. Volgens Kyrgios is het 'moreel niet juist' om tennissers vanuit de hele wereld nu naar Melbourne te laten komen.

"Ik denk niet dat de Australian Open door moet gaan, vooral voor de mensen in Melbourne. Je moet een signaal geven”, zei Kyrgios. Het leverde de Australiër, mede vanwege blessures afgezakt naar plek 90 op de wereldranglijst, kritiek op van Martin Pakula, de minister van Sport in de staat Victoria. “Ik kan de logica in de uitspraken van Kyrgios niet volgen”, aldus Pakula. “De mensen uit Melbourne, uit Victoria en uit heel Australië snakken naar grote evenementen. Onze economie heeft het nodig, het land heeft het in mentaal opzicht ook nodig.”

Dubbel gevaccineerd

Of tennissers dubbel gevaccineerd moeten zijn om Australië binnen te komen is nog onduidelijk, maar eerder werd daar wel door de autoriteiten op gemikt. Binnenkort wacht een definitieve uitspraak. Grote vraag is daardoor of Novak Djokovic wel deel kan nemen. De nummer 1 van de wereld weigert om bekend te maken of hij is gevaccineerd. "Ik ben al volledig gevaccineerd, maar vind het gewoon niet juist om iemand te dwingen en te zeggen: ‘Je mag hier niet komen spelen omdat je niet bent ingeënt’. Er zijn andere oplossingen, zoals in Amerika waar ze een snelle test hebben", zegt Kyrgios.