Matwé Middelkoop wrijft het erin bij Paul Haarhuis: 'Mijn naam staat ook op de Ahoy-boarding!'
i

ANP

Matwé Middelkoop wrijft het erin bij Paul Haarhuis: 'Mijn naam staat ook op de Ahoy-boarding!'

Martijn Baars • 17:53, 14-02-2022 / Laatste Update: 05:04, 12-12-2023

"Dan moet je wel nu bellen", appt Matwé Middelkoop. "Ik ga zo namelijk vliegen." De kersverse winnaar van de dubbeltitel bij het ABN Amro-toernooi is alweer onderweg naar Marseille om daar deel te nemen aan een ATP 250-toernooi. Sportnieuws.nl belde hem om even terug te blikken op de succesvolle week.

Het heeft meer dan 20 jaar geduurd voor de dubbelspeltitel in het ABN Amro-toernooi eindelijk weer gewonnen is door een Nederlands koppel. Na Paul Haarhuis en Jacco Eltingh in 1998 waren het afgelopen week Matwé Middelkoop en Robin Haase die het kunststukje flikten.

‘Dubbelen heeft een hoge gokfactor’

Met zijn titel in Rotterdam brengt Middelkoop zijn totaal op 12 dubbelspeltitels. "Als je bedenkt dat ik pas op mijn 31e ben begonnen met dubbelen, is dat best wel goed."

De titel in Rotterdam is extra bijzonder omdat Middelkoop en Haase tot het hoofdtoernooi waren toegelaten met een zogeheten wildcard. Nadat ze de Kroatische titelhouders Mate Pavic en Nikola Mektic uitschakelden, dacht men nog van een toevalstreffer, maar uiteindelijk gingen de Nederlanders er ook met de titel vandoor.

‘Het kan alle kanten opvliegen’

"Dubbelen is ook wel een beetje een ervaringsspelletje. Je komt steeds vaker in eenzelfde situatie waardoor je die beter kunt handelen. Anderzijds is het zo onvoorspelbaar. Zeker ook door het scoringsformat dat we hebben in de dubbel. Wij hebben te maken met ‘deuce beslissend punt’ en een ‘supertiebreak’. Daar zit een hoge ‘gokfactor’ in. Dat kan alle kanten opvliegen."

Hier is het beslissende punt in de supertiebreak (die niet tot 7, maar tot 10 gaat) - tekst gaat door na tweet

🇳🇱 #Haase & #Middelkoop primer pareja totalmente de Países Bajos en levantar el #abnamrowtt 🏆 desde Eltingh/Haarhuis en 1998

Los WC terminan una semana de cuento #Rotterdam con una victoria de 4-6 7-6(5) 10-5 sobre 🇿🇦 #Harris 🇩🇪 #Puetz en la final.pic.twitter.com/i5e6veLY4r

— Tenis FM (@tenis_fm) February 13, 2022

‘Oooooo, nee! UIT!’

Het ‘deuce beslissend punt’ waar Middelkoop het over heeft, betekent dat er na 40-40 (deuce) dus geen voor- of nadeel volgt, zoals in het enkelspel, maar dat er nog maar 1 punt volgt. Het koppel dat ontvangt mag bepalen naar welke kant er geserveerd gaat worden.

Middelkoop: "Dit zorgt voor steeds meer spanningsmomenten. Zeker met het televisiescherm erbij is dat puur entertainment. Mensen leven echt mee. ‘Is de bal in of uit? Oooohhhh, uit.’ Dat is leuk. Niet leuk als je verliest, maar wel als je wint natuurlijk.

In het enkelspel zullen we ook naar meer van dat soort moment moeten en ik denk dat er ook wel wat gaat veranderen. Of dat nou kortere sets zijn, deuce beslissend punt of 1 service, dat weet ik niet, maar het gaat veranderen.”

Houdbaarheidsdatum voor dubbelspelers

Na tal van spannende momenten en de uiteindelijke euforie in Rotterdam, staat de naam van Middelkoop – en zijn dubbelpartner Haase – nu dus op de boarding in Ahoy.

“Paul Haarhuis liep de hele tijd op te scheppen dat zijn naam op de boarding staat”, vertelt Middelkoop. “Ik hield hem al een tijdje voor dat wij ook ooit op dat bord zouden komen. Dat is nu dus gelukt en dat heb ik hem gister wel even fijntjes laten weten. Alleen counterde hij direct terug dat hij er 2 keer opstaat. Daar baal ik dan wel weer van. Dus moet ik nog even doorgaan."

Middelkoop is inmiddels 38, maar de sleet zit er nog niet op. "Het is voor iedereen verschillend hoe lang ze door kunnen gaan. De 1 heeft geluk met een goed lichaam en de ander heeft er nog volop zin in. Ik heb beiden en ben alleen maar meer aan het rijpen."

‘Ik blijf Robin Haase kietelen’

Of hij vaker met Robin Haase zal spelen, is volgens Middelkoop nog de vraag. "Ik heb het hem gevraagd, maar hij is ook nog veel met zijn singles bezig. Dat vind ik goed, maar ik probeer hem wel te kietelen om nog een paar keer met mij te spelen. Zeker tijdens de grote toernooien, omdat we goed scoren."

Met als uiteindelijke doel om hun naam terug te zien op de boarding van bijvoorbeeld Roland Garros of Wimbledon? "Nu probeer je mij natuurlijk te kietelen. Ja, nu zet je me even aan het denken. Nou ja, we gaan ervoor. En als het gelukt is, mag je me weer bellen!"

Kijk zelf, dit duo moet toch nog meer avonturen beleven: