Naomi Osaka verdeelt de tenniswereld
i

ProShots

Naomi Osaka verdeelt de tenniswereld

Marcel Roes • 18:34, 01-06-2021 / Laatste Update: 21:49, 13-12-2023

Is ze een heldin die opkomt voor mensen met mentale problemen? Is ze een bevoorrechte miljonair die haar plichten verzuimt? Moeten we respecteren dat ze vanwege haar introverte karakter liever de perspraatjes overslaat? Moet ze haar verantwoordelijkheid om de sport te promoten nemen? Dit soort reacties wekte Naomi Osaka op met haar besluit om geen persconferenties meer bij te wonen en om, toen een straf dreigde, zich maar helemaal uit Roland Garros terug te trekken.

De Japanse zegt dat ze al jaren kampt met haar mentale gezondheid en dat de vragen van journalisten te veel twijfels in haar hoofd zaaien. Ze vindt dat media te weinig, of geen, rekening houden met hoe atleten zich voelen. Ze krijgt van diverse collega's bijval. Maar niet alleen Venus en Serena Williams steunen Osaka, ook  sterren uit andere sporten laten van zich horen.

"Klote dat ze een beslissing zoals deze moet nemen", zegt basketballer Steph Curry. "Ik heb enorm veel respect voor haar. De organisaties die haar zouden moeten beschermen, doen dat niet." Hardloopkampioen Mo Farah snapt het wel: "Ik ben ook in die positie geweest dat er tientallen journalisten en camera's voor je neus staan. Het is zenuwslopend."

Onbegrip

Maar er is ook onbegrip over Osaka's opvattingen. Novak Djokovic en Rafael Nadal stellen dat praten met de pers er nou eenmaal bij hoort. En dat je op vervelende vragen altijd ontwijkend kan antwoorden, 'no comment'. Op diverse grote sportsites wordt hard uitgehaald. "Haar aanval op de media is fout en dom", schrijft Deadspin. "Als je de media afwimpelt, dan wimpel je de fans af.: