Oekraïense tennisster Svitolina weigert in Mexico tegen Russin te tennissen
i

Getty Images

Oekraïense tennisster Svitolina weigert in Mexico tegen Russin te tennissen

Eimert Pruis • 22:41, 28-02-2022 / Laatste Update: 08:30, 12-12-2023

De Oekraïense tennisster Elina Svitolina wil haar partij op het toernooi van Monterrey in Mexico tegen de Russin Anastasia Potapova niet spelen. Alleen als de organisaties in het tennis maatregelen nemen zoals het weghalen van de vlaggen van Rusland en Belarus zoals het Internationaal Olympisch Comité eerder had voorgesteld, wil ze in actie komen.

Het IOC kwam later maandag met het advies aan de sportbonden om sporters uit Rusland en Belarus helemaal te weren van wedstrijden. Svitolina deed haar uitspraken voor die mededeling.

'Tennisbonden moeten luisteren naar IOC'

"Wij, tennissers uit Oekraïne, hebben de ATP, WTA en ITF gevraagd om de aanbevelingen van het IOC op te volgen en spelers uit Rusland en Belarus alleen te accepteren als neutrale atleten zonder nationale symbolen, vlaggen of volksliederen", zei Svitolina, die in Mexico als 1e is geplaatst. "Als gevolg daarvan zal ik morgen niet spelen in Monterrey, en ook niet in een andere partij tegen een tennisser uit Rusland of Belarus, tenzij de organisaties de gewenste maatregelen nemen."

Prijzengeld voor leger Oekraïne

Svitolina had een dag eerder nog bekendgemaakt dat zij het prijzengeld dat zij zou winnen op het toernooi in Mexico en op de komende WTA-toernooien in de Verenigde Staten, zou doneren aan het leger van haar land. Ook wil ze een deel van het prijzengeld schenken aan humanitaire hulpacties in Oekraïne na de inval van Rusland.