Sloveens sprookje blijft levend op Roland Garros: Zidansek naar halve finale
i

EPA

Sloveens sprookje blijft levend op Roland Garros: Zidansek naar halve finale

Martijn Baars • 17:48, 08-06-2021 / Laatste Update: 12:20, 08-01-2024

De Sloveense tennisster Tamara Zidansek blijft maar verrassen op Roland Garros. De nummer 85 van de wereld bereikte de halve finales van het grandslamtoernooi door ook de Spaanse Paula Badosa te verslaan: 7-5, 4-6, 8-6. Zidansek kwam op voorgaande grand slams nooit verder dan de 2e ronde, maar stijgt in Parijs boven zichzelf uit.

Zidansek, de eerste Sloveense ooit in de kwartfinales van een grandslamtoernooi, toonde karakter op het vrijwel lege Court Philippe-Chatrier. Ze kwam in de 1e set met 3-0 achter, maar trok de set alsnog naar zich toe nadat ze de zenuwen van zich af had geschud. In de 2e set gaf ze een voorsprong van 4-2 uit handen. Badosa nam het initiatief over en pakte 6 games op rij, maar Zidansek knokte zich terug in de partij. Bij een stand van 6-6 werkte de Sloveense 3 breakpoints weg. Zidansek behield haar eigen servicebeurt en sloeg daarna toe op de service van Badosa.

Goede vorm

De Sloveense verraste in de 1e ronde Bianca Andreescu, in 2019 winnares van de US Open en de nummer 7 van de wereld. Zidansek versloeg daarna ook Madison Brengle, Katerina Siniakova en Sorana Cirstea. Badosa, haar Spaanse opponente in de kwartfinales, was met een toernooizege op gravel in Belgrado naar Parijs gekomen. De 23-jarige Spaanse had ook de halve finales gehaald op gravel in Charleston en Madrid en begon als favoriet aan de partij. Zidansek bleek echter over de meeste veerkracht te beschikken.

Russin of Kazachse

"Ik wist dat het een zware strijd zou worden”, zei de Sloveense. "In de 2e set speelde ik moeizaam, waardoor zij terugkwam in de partij. Maar in de 3e set ging ik beter en beter spelen.” In de halve finale treft ze de winnares van de partij tussen de Russin Anastasia Pavlyuchenkova en Elena Rybakina uit Kazachstan.