Tennisbond WTA: "We zijn bereid ons terug te trekken uit China"
i

AFP

Tennisbond WTA: "We zijn bereid ons terug te trekken uit China"

Martijn Baars • 10:13, 19-11-2021 / Laatste Update: 05:03, 12-12-2023

Als er niet snel duidelijkheid komt over het lot van de Chinese tennisster Peng Shuai kan het zo zijn dat er geen WTA-wedstrijden meer in China worden gespeeld. Dat zegt de tennisbond zelf.

De 35-jarige Shuai is spoorloos verdwenen nadat ze voormalig vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo beschuldigde van seksueel misbruik.

"We zijn bereid ons terug te trekken uit China, ongeacht alle problemen die dat met zich meebrengt", zei directeur Steve Simon tegen de Amerikaanse zender CNN. "Deze kwestie is namelijk groter dan onze zaken. Vrouwen dienen gerespecteerd te worden en niet de mond gesnoerd."

De WTA verdient veel geld in China. In 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie, werden er 10 toernooien in China gehouden. Het totale prijzengeld bedroeg meer dan 30 miljoen dollar.

Inmiddels maken steeds meer tennissers zich grote zorgen om Peng Shuai. Nadat eerder onder anderen Novak Djokovic en Naomi Osaka hun afgrijzen over haar verdwijning hadden uitgesproken, volgen nu Serena Williams en Kim Clijsters. Op Twitter delen ze massaal een foto van Peng met de hashtag #WhereIsPengShuai.