Williams vecht tot laatste moment, maar zegt vaarwel in New York: ‘Dit zijn tranen van geluk, denk ik’
i

AFP

Williams vecht tot laatste moment, maar zegt vaarwel in New York: ‘Dit zijn tranen van geluk, denk ik’

Jeroen Rooseboom • 11:26, 03-09-2022 / Laatste Update: 02:37, 12-12-2023

De tenniswereld moet het vanaf vandaag doen zonder Serena Williams. De Amerikaanse superster en rolmodel verloor na een meeslepend gevecht in de 3e ronde van de US Open en zwaait na een magnifieke carrière van ruim 25 jaar trots af. "Dit zijn tranen van geluk, denk ik."

En toen, na 1014 officiële partijen in het enkelspel, sloeg Serena Williams vrijdagavond om 22.22 uur Amerikaanse tijd haar laatste bal. Op het 6e matchpoint van Ajla Tomljanovic moest ze dan toch capituleren. Haar lange, glansrijke carrière eindigde op een zinderende zomeravond in New York. Eerst klonk een ‘ahhh’ na haar forehand-misser, maar dat maakte meteen plaats voor een ovationeel gejuich van de 23.859 uitzinnige fans op de tribune.

Toen ze haar racket in haar tas stak, kwam Tina Turners Simply the best uit de speakers. Op de scoreborden stond ‘greatest of all time’. In Amerika geen discussiepunt, maar een feit.

Lees ook: 🏆 | Dit is de gestoorde prijzenkast van Serena Williams

Onvergetelijke afscheidsweek

Dat was het dan voor Serena Jameka Williams (40). Een kwart eeuw na haar debuut op de US Open vormde Flushing Meadows ook het decor voor het afscheid van The Queen of Queens. Met een laatste pirouette zwaaide Williams, 23-voudig grandslamwinnares, af. Haar vaarwel werd ingeleid door een onvergetelijke afscheidsweek.

Want het ging in New York maar over 1 ding. Er werden honderden speciale T-shirts verkocht, kinderen brachten met witte kraaltjes in hun haar een ode aan hun idool, de groten der aarden spraken lovende woorden over de superster en haar nalatenschap. En het kabaal in het Arthur Ashe Stadium was bij haar 4 partijen oorverdovend en onvergelijkbaar met andere historische momenten.

'Bedankt Papa en Mama'

"Jullie waren geweldig", zei Williams in het interview op de baan, na haar ruim een uur durende intense gevecht met de Australische Tomljanovic, die met 7-5 6-7 6-1 won. Ze begon direct aan een dankronde. "Bedankt Papa, ik weet dat je kijkt. Bedankt Mama. Daar begon het mee, met mijn ouders, die verdienen alles", waarna ze het niet droog hield. "Dit zijn tranen van geluk, denk ik."

Om zich vervolgens te richten tot haar zus. "De enige reden dat Serena Williams bestaat, is Venus. Het is een mooie rit geweest. Iedereen die ooit Go Serena heeft geroepen, bedankt." Of haar goede optreden op de US Open geen reden was om haar beslissing nog eens te heroverwegen? "Zeg nooit, nooit."