Wimbledon denkt erover na om Russische sporters te weren: wat te doen met nummer 2 Medvedev?
i

ANP / EPA

Wimbledon denkt erover na om Russische sporters te weren: wat te doen met nummer 2 Medvedev?

Martijn Baars • 16:27, 05-04-2022 / Laatste Update: 10:50, 07-01-2024

De organisatie van het grandslamtoernooi van Wimbledon praat met de Britse autoriteiten over het uitsluiten van Russische en Belarussische tennissers. Mogelijk kan Daniil Medvedev, de Russische nummer 2 van de wereld, daardoor niet meedoen aan het grootste grastoernooi ter wereld.

De Britse regering, de Britse tennisbond en de internationale tennisfederaties; allemaal zijn ze door de organisatie van Wimbledon benaderd om de zaak te bespreken. Tennissers uit Rusland en Belarus kunnen sinds het uitbreken van de oorlog onder neutrale vlag blijven deelnemen aan tennistoernooien.

Verbod

De All England Club, de organisator van Wimbledon, mag vanwege haar onafhankelijke toernooistatus echter ook zonder het risico op juridische gevolgen een verbod opleggen. Daarmee lijkt de positie van onder anderen Daniil Medvedev penibel. De Rus herstelt momenteel van een hernia-operatie.

Poetin

De organisatie van het Londense grandslamtoernooi vreest dat een eventuele overwinning van Medvedev het Russische regime van Vladimir Poetin een boost zou kunnen geven tijdens de invasie in Oekraïne. Als wordt besloten om Medvedev te weren op basis van zijn nationaliteit, geldt dit ook voor alle andere Russische en Belarussische tennissers.

Eind mei beslissing

De organisatie maakte dinsdag bekend dat het voor de deadline van de inschrijving (eind mei) een definitieve beslissing neemt. Wimbledon gaat op 27 juni van start en duurt tot 10 juli.