Problemen voor Novak Djokovic: Serviër komt Australië (voorlopig) niet in

5 januari 2022

AFP

Novak Djokovic dacht met z'n speciale visumpje eenvoudig af te reizen naar Australië, waar de eerste grand slam van het jaar wordt gehouden. Maar de nummer 1 van de wereld werd na zijn landing gelijk bij de kraag gegrepen en vast gezet door de douane. Het is nog helemaal niet zeker of Djokovic het land wel binnenkomt.


Kort na zijn landing in Melbourne werd Djokovic gelijk ondervraagd door de douane. Zij twijfelen over de geldigheid van zijn 'medische uitzondering'.

Hoop trammelant
Lang was het onduidelijk of Djokovic wel aan de Australian Open mee zou doen. Alleen gevaccineerde spelers zijn namelijk welkom en Djokovic deed behoorlijk geheimzinnig over zijn vaccinatiestatus. Nadat bekend werd dat er voor de Serviër speciale regels zouden gelden, ontstond er een hoop kritiek in Australië.

"We wachten zijn presentatie af en welk bewijs hij ons levert om zijn vrijstelling te ondersteunen. Als dat bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet", zei Scott Morrison, minister-president van het land, al stellig. "Er zouden helemaal geen speciale regels voor Djokovic moeten gelden. Geen enkele."