Tallon Griekspoor verliest titanenstrijd in 1e ronde van de US Open, ook Arantxa Rus moet toernooi verlaten

Rick Kraaijeveld • 23:19, 29-08-2023 / Laatste Update: 22:37, 08-01-2024

Tallon Griekspoor heeft de 1e ronde van de US Open verloren. Hij had een pittige kluif te pakken in de vorm van de talentvolle tegenstander Arthur Fils. In een lange vijfsetter die 4 uur duurde kwam het allemaal aan op de laatste set, het werd uiteindelijk 4-6 6-3 5-7 6-4 7-5 voor de 19-jarige Fransman. Arantxa Rus had het moeilijker in haar pot tegen Madison Keys, na 2 sets was die partij al klaar.

Griekspoor begon de wedstrijd goed door de 1e set te pakken. Daarin versloeg hij Fils direct in de Fransman zijn servicegame en dat voordeel gaf hij ook niet meer weg. Set 2 ging hem een stuk minder voor de wind: hij kwam met 3-0 achter in games, knokte zich nog terug tot 3-5 maar het mocht niet baten. De set werd gewonnen door Fils.

Tiebreak en blessures

De 3e set moest beslist worden met een tiebreak, waarin Griekspoor een beetje last begon te krijgen van wat pijntjes. Toch won hij hem met 7-5. Griekspoor had zelfs een medische time-out nodig maar kon door gaan.

Fils moest in set 4 bijna opgeven, hij kreeg kramp in heel het lichaam en gaf zelfs een punt weg om even te kunnen zitten en behandeld te worden. Daardoor leek het alsof Griekspoor de 4e set wel naar zich toe kon trekken maar niets bleek minder waar. Griekspoor verspeelde de set alsnog: het werd 6-4 voor Fils. Op naar een 5e set dus.

Allesbeslissende set

Fils toonde zich een lastige tegenstander, ook in de laatste set. Als hij dichtbij het net kwam dan was hij erg gevaarlijk en had hij goede returns. Uiteindelijk kwam Griekspoor op een 5-4-voorsprong in games en moest hij de servicegame van Fils winnen voor de wedstrijd. Dat lukte niet, sterker nog; hij won geen enkele game meer. De laatste set werd ook gewonnen door Fils. Het is zijn 1e overwinning op een Grand Slam.

Rus

Arantxa Rus moet ook direct de US Open verlaten. De Nederlandse was bezig aan een imposante reeks en heeft een geweldig seizoen, maar dat heeft zij bij de US Open niet voort kunnen zetten. Ze verloor van de Amerikaanse Madison Keys met 2-6 4-6.