Bayern München ziet het wél zitten in Daley Blind en haalt verdediger transfervrij op
i

Pro Shots

Bayern München ziet het wél zitten in Daley Blind en haalt verdediger transfervrij op

Martijn Baars • 10:54, 05-01-2023 / Laatste Update: 22:45, 07-01-2024

Daley Blind maakt na zijn vertrek bij Ajax een verrassende stap naar de Europese top. De 32-jarige Amsterdammer gaat spelen voor de Duitse topclub Bayern München, waar hij wordt herenigd met Matthijs de Ligt. Hij tekent een contract voor de rest van dit seizoen en sluit vrijdag al aan op het trainingskamp van Bayern in Doha.

Blind keerde in de zomer van 2018 voor 16 miljoen euro terug bij Ajax, nadat hij 4 jaar eerder voor 17,5 miljoen euro was verkocht aan Manchester United. In zijn 1e seizoen terug in Amsterdam vormde hij samen met de jonge aanvoerder Matthijs de Ligt het centrale duo waarmee Ajax de landelijke dubbel won en zich bijna plaatste voor de finale van de Champions League, totdat Lucas Moura 3 keer toesloeg in de Johan Cruijff Arena.

Basisplek kwijt onder Schreuder

Na het vertrek van Erik ten Hag afgelopen zomer veranderde de situatie van Blind bij Ajax. Onder trainer Alfred Schreuder raakte Blind in oktober zijn basisplaats kwijt, nadat Ajax in de Champions League 4 van de 6 poulewedstrijden verloor.

Vervanger van Hernandez

Blind wordt bij Bayern München gezien als de vervanger van Lucas Hernandez. De 26-jarige linksbenige verdediger uit Marseille liep op het WK in Qatar in de 1e wedstrijd een kruisbandblessure op, waarna hij op linksback werd vervangen door zijn broertje Theo Hernandez. Blind stond op het WK 5 keer in de basis en kwam daarmee op 99 interlands voor Oranje, waarvoor hij op 6 februari 2013 debuteerde onder Louis van Gaal.

Verdedigers

Naast De Ligt en Blind beschikt Bayern-trainer Julian Nagelsmann (35) centraal achterin ook over Dayot Upamecano, Benjamin Pavard, Bouna Sarr en Josip Stanisic. Op linksback speelt de razendsnelle Canadees Anthony Davies bijna altijd.

11e landstitel op rij?

Bayern München hervat de Bundesliga op vrijdag 20 januari met de topper tegen nummer 3 RB Leipzig. Daarna volgen thuiswedstrijden tegen FC Köln en Eintracht Frankfurt. SC Freiburg is de huidige nummer 2 in de Bundesliga, op 4 punten van Bayern dat jaagt op een 11e landstitel op rij en 33ste in totaal. Blind werd al 7 keer landskampioen met Ajax en won met Manchester United de FA Cup en Europa League.

Champions League tegen PSG

Bayern speelt in de achtste finales van de Champions League tegen Paris Saint-Germain, waarmee voor Blind een volgend duel met Lionel Messi wacht na de nederlaag tegen Argentinië in de kwartfinales van het afgelopen WK. Blind werd toen na 64 minuten vervangen door Luuk de Jong. De heenwedstrijd is op 14 februari in het Parc des Princes in Parijs, de return op 8 maart in de Allianz Arena in München.