⭐ | Biles, back in business: turntopper wint bij leipe comeback na pauze van 2 jaar

Trevor Wagener • 16:55, 07-08-2023 / Laatste Update: 07:49, 12-12-2023

Topturnster Simone Biles heeft zondag haar comeback gemaakt op de internationale vloer, en hoe! De 4-voudig olympisch kampioene turnde het voorbije weekend in Chicago voor het eerst in 2 (!) jaar weer een wedstrijd en blies alle aanwezigen meteen weg met een verbluffende uitvoering van de ongekend lastige zogeheten 'Yurchenko double pike'.

De wat? De Yurchenko double pike is een onwijs moeilijke techniek op het onderdeel sprong. Biles kwam bij de US Classic-wedstrijd op het idee om op meerdere onderdelen oefeningen met een mega-moeilijkheidsgraad uit te voeren. Oefeningen die geen 1 turnster ooit eerder had gedaan.

Comeback topturnster Simone Biles

Met een totaal van 59.100 punten - en onophoudelijk applaus - plaatste Biles zich voor de nationale kampioenschappen. Die zijn later in de maand augustus. Volgens Biles was ze zenuwachtig voor haar rentree, maar meende ze ook beter in haar vel te zitten dan in 2021. In dát jaar pakte Biles in Tokio olympisch brons.

Biles hield na de Spelen van 2021 een pauze voor onbepaalde tijd om zich te focussen op haar mentale gezondheid. Om die redenen deed ze bij de Spelen 'ook al' niet aan alle wedstrijden mee, en sloeg ze het merendeel over. De 19-voudig (!) wereldkampioene zei na afloop van de Classics nog niet verder te kijken dan de Amerikaanse kampioenschappen.

Genieten

"Ik wil gewoon genieten hoe het dit weekend is gegaan", zei Biles blij. "Het ging goed. Alles viel op z'n plek. Volgens mij ben ik beter dan in 2021, zowel fysiek als mentaal." Een deel van Biles' mentale problemen was te wijten aan hét misbruikschandaal in de Amerikaanse turnsport rondom voormalig arts Larry Nassar.

De inmiddels tot 175 jaar celstraf veroordeelde Nassar vergreep zich in 2018 óók aan Biles, die bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro liefst 4 keer olympisch goud en een keer brons pakte.

Lees ook: Amerikaan die turnsters misbruikte is 10 keer neergestoken in de gevangenis