🥇 | Israëlische turner veilt gouden WK-medaille, wil minstens 100.000 dollar ophalen
i

Getty Images

🥇 | Israëlische turner veilt gouden WK-medaille, wil minstens 100.000 dollar ophalen

Pim Huberts • 14:48, 25-12-2023 / Laatste Update: 16:05, 05-01-2024

Ooit een gouden medaille willen hebben, maar je bent nergens goed in? Dan is nu je kans. De Israëlische turner Artem Dolgopyat laat de gouden medaille die hij won op het WK in Antwerpen veilen. De opbrengst gaat naar mensen in de buurt van de grens met Gaza die getroffen zijn door de terroristische aanvallen.

Dolgopyat pakte de gouden plak op de vloer, precies op de dag dat Hamas het zuiden van Israël aanviel. De 26-jarige atleet, die werd geboren in Oekraïne en op 12-jarige leeftijd met zijn ouders naar Israël emigreerde, 'vierde’ zijn overwinning die dag met Israëlische vlag en rouwvlaggen.

100.000 euro

Dolgopyat - ook olympisch kampioen op de vloer - laat zijn WK-medaille veilen op een Israëlische website, met een minimumbod van 100.000 dollar. De nieuwe eigenaar moet dus behoorlijk de portemonnee trekken. Vanaf 7 januari kan er geboden worden.

Israël

"De medaille ligt me na aan het hart", zegt hij. "Maar ik weet dat er belangrijkere dingen zijn. En ik weet dat de Israëlische samenleving belangrijker is dan al het andere. Ik zal eerlijk zijn: het is niet makkelijk voor me om afstand te doen van de medaille. Maar de veiling geeft me de kans om iets terug te geven aan dit land dat me zoveel heeft gegeven."