Exclusief: hoe deze highkick op Badr Hari het leven van Arek Wrzosek veranderde

15 september 2021

ANP/Bewerking SN
Arek Wrzosek Badr Hari Interview Glory Loopbaan In Lift Veranderde Leven KO Trap Hemmers Gym Zimmerman 661

De 29-jarige Arek Wrzosek verbaasde op 4 september vriend en vijand door Badr Hari in de 2e ronde via een headkick met links KO te trappen. Het gevolg voor beiden kon qua contrast niet groter: Hari's reeks verliespartijen groeide naar 5 en de vechtloopbaan van Wrzosek zit in de lift. "Ik heb zo hard gewerkt op die trap dat ik alles wat daarna gebeurde als beloning zie", zei de kickbokser tegen Sportnieuws.nl.


Anderhalve week na het gevecht in Ahoy meldde Wrzosek zich weer in zijn Palestra-gym in Warschau. Hij is nog maar net geland van alles wat op hem af is gekomen. "Het was een gekkenhuis", aldus Wrzosek. "Het is dat ik nu gemotiveerder dan ooit ben, want ik had het wel even nodig om weer met beide benen op de grond te komen. Weer lekker terug naar het oude ritme, ook mentaal weer."

Perfectioneren
Bij dé uitgedeelde trap, die Wrzosek tot in perfectie trainde bij coach Nick Hemmers van de bekende, gelijknamige Bredase gym, kwam veel los. "Ik kan me niet eens alles meer herinneren", zei hij lachend. "Wel weet ik hoe lang 8 tellen kunnen duren. Toen de scheids duidelijk maakte dat hij niet meer opstond, kwam alles los. Al het harde werken op en het vele herhalen van die trappen betaalde zich uit. Die mijlpaal is als een kantelpunt van mijn leven, echt. Alles dat nu allemaal op me afkomt, zie ik als een beloning."

Hari sprak hij sindsdien niet meer ("komt nog wel, als de kans zich voordoet"), wel kreeg hij na de partij talloze berichten. "Dat was niet normaal. Bokser David Haye berichtte me, talloze bekende mensen uit Polen. Het was vooral de roes na de avond in Rotterdam zelf. Er waren ook zo veel mensen uit Warschau aanwezig. Dat heeft me bij het gevecht enorm aangesterkt." Lang leek het erop dat Hari hem een pak slaag zou uitdelen.

Hoog, links
De 36-jarige legende gaf Wrzosek liefst 3 keer 8 tellen. "Het zag er misschien niet goed uit. De partij ging ook niet goed, maar ik was wel rustig en heel gefocust", herinnerde hij zich. "Ik voelde me ook gewoon prima. Buiten die seconden op de grond natuurlijk ja, maar doordat het me lukte om redelijk kalm te blijven, bleef het geloof." Zo pakte zijn vechtplan na zijn 3e knockdown uit. Bij Hemmers Gym sparde hij onder meer urenlang met Errol Zimmerman, die in 2008 in Yokohoma van Hari verloor.

"Nick ken ik al jaren, ik heb vaker bij hem getraind en dat van Errol was schitterend." Wrzosek buldert vervolgens van het lachen. "Letterlijk één dag voor het gevecht zei hij: 'je moet Badr met links, hoog KO trappen. Je hebt mij vaak geraakt man, en ze zijn hard. Doe dat'. Dat heb ik gedaan en is gelukt. Na die 3e keer op de grond wachtte ik op Badr’s aanval en sloeg toe. Het is gaaf om te zien dat mijn werk, die counter attacks, heeft gewerkt." (lees verder na de tweet!)

Bekend gezicht
Door de schop uit te delen, kwamen er allerlei nieuwe dingen op Wrzosek af, zei hij bescheiden. "In Warschau was ik al een redelijk bekend gezicht. Alleen nu niet meer alleen daar, maar in heel het land. Ik heb sinds het gevecht minimaal twee tot drie interviews per dag en afgelopen dinsdag was een uitzondering." Ook was hij meerdere keren op bezoek bij ADO Den Haag, de club met wie 'zijn' Legia Warschau een vriendschapsband heeft. In Polen was de rust nog niet teruggekeerd.

"Hier word ik nog continu gefeliciteerd of willen mensen op de foto." Ook kreeg hij sponsor- en allerlei andere commerciële aanbiedingen. "Alles is anders nu en daar gaat mijn respect ook naar Badr voor uit: iedereen kent hem. Zo overdreven populair is kickboksen ook niet op dit moment in Polen. Wij hebben véél goede boksers en MMA-vechters, vandaar. Hari is hoe dan ook een fenomeen."

De volgende, of een rematch?
Over zijn volgende Glory-partij kon hij weinig loslaten. "Ik wacht gewoon af op wat Glory aanbiedt", ging hij verder. "Het is nu meer dan ooit mijn baan en ik ken mijn plaats bij de organisatie. Natuurlijk wil ik uiteindelijk tegen jongens als Rico Verhoeven vechten. Met 2, misschien 3 partijen een titelgevecht knokken zou mooi zijn." Eerst moet hij het zelf nog laten zien.

"Ik heb dan wel van Badr gewonnen, ik verloor eerder nog van Benny (Adegbuyi). Tegenwoordig ben ik een andere vechter en focus ik me enkel op mijn volgende gevecht." Een mogelijke rematch tegen Hari? "Zeker, waarom niet? Zetten ze mij tegen vechter X? Oké, geen probleem. Iemand anders? No big deal. Hari? Graag." Opnieuw lacht de Pool de tanden bloot. "Misschien kan Glory me bij een volgende keer wat meer betalen!"

Lees ook: 'Door Badr Hari KO te trappen deed Wrzosek voor ons het onmogelijke'