Legia-fan Arek Wrzosek trapt met pk’s: ‘Die kicks zijn een bedreiging voor Badr Hari’

27 mei 2021

Kickbokslegende Badr Hari vecht op 17 juli tijdens GLORY 78 in Ahoy Rotterdam tegen Arkadiusz 'Arek' Wrzosek. Deze 29-jarige Pool, die Hightower als bijnaam heeft, verloor op GLORY 62 van Hari's kwelgeest Benjamin Adegbuyi maar won bij GLORY 71 in Chicago wél van Domoreo Dennis.


Zijn 8ste plek op de GLORY-ranglijst zegt dan ook weinig. Het kickboksrecord van 12-5-0 daarentegen wel! Wie is Wrzosek, wat kan men verwachten? In gesprek met sportjournalist Paweł Sawicki van Madfight neemt Sportnieuws.nl vechter Wrzosek onder de loep.

'Net een spijker'
Sawicki is kort en helder als hij een poging waagt om Wrzosek als vechter te omschrijven. "Hard. Echt hard, net een spijker." Volgens Sawicki heeft dat alles te maken met zijn Muay Thai-achtergrond. "Wrzosek is meerdere keren Pools kampioen geworden bij de IFMA-organisatie. Na deze tijd richtte hij zich meer op kickboksen."
Een goede kickbokser, maar hoe schat jij de boks-skills van Wrzosek in?
"Hij beheerst ook kung fu: hij is kampioen in de krijgsporten wushu en sanda waarbij er, los van alle uitgedeelde hoge trappen en het verdedigende werk, ook genoeg gebokst wordt. Hij heeft wat dat betreft 'maar' 1 bokspartij gedraaid, en gewonnen. Hij is keihard en voornamelijk een trapper. Serieus, er zit wel wat paardenkracht in die benen hoor!"

In Polen zijn MMA, boksen en de bare knuckle-sport populair. Hoe wordt Wrzosek in eigen land gewaardeerd?
"Hij is voor ons een echte kaartverkoper. Als Wrzosek ergens moet vechten, is hij bijvoorbeeld in een mum van tijd 500 kaarten kwijt. Uit eigen hand alleen al, want zo gaat dat hier soms nog. Vechters verkopen zelf hun tickets en krijgen daar dan commissie voor terug. Wat dat aangaat is hij '1 van onze beste' die we hebben."

Is hij qua poster-gehalte een superster in Polen, of eerder een knokker met karakter?
"Eerder dat laatste. Wrzosek is bekend en de grootste Poolse kickbokser die er is, maar ik zou hem geen superster noemen. De sport heeft hier in Marek Piotrowski al een absoluut legendarische kickbokser. Marek is hier écht heel populair. Vergelijk Piotrowski's status maar met die van Robert Lewandowski. Dat zijn goden. Sportliefhebbers hier weten sowieso wel wie Wrzosek is. Alleen al vanwege zijn vechtkunsten, maar ook vanwege zijn onvoorwaardelijke liefde voor Legia Warschau."

Op zijn Instagram staan inderdaad enkele foto's van hem tussen medefans op de tribunes.
"Ja, hij is een echte. Een gepassioneerde fanatiekeling. Dat is algemeen bekend hier, al heeft zoiets geen negatieve invloed of gevolgen voor zijn imago. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen voetbalgerelateerde tatoeages. Gewoon, een intelligente jongeman met een hoop woorden in zijn vocabulaire. Altijd beleefd ook. Als ik men vertel dat deze jongen banden heeft met de harde kern van Legia Warschau, dan geloven zij mij niet. Op wat Insta-posts na doet hij zelfs zijn best om zijn fanatisme iet wat te verbergen." (lees door na de foto!)


Hij kan zich niet verbergen voor Hari. In hoeverre maakt Wrzosek kans?
"Badr Hari is wel Badr Hari. Een grotere tegenstander dan hem is voor niemand voor te stellen. Ik weet zeker dat Wrzosek er vol voor zal gaan. Alles kan ineens anders zijn als hij tegenover Hari staat en hem in zijn ogen aankijkt. Mentaal zal hij niet zo snel te breken zijn, maar als er tijdens GLORY 78 ineens allemaal Nederlandse en Marokkaanse fans 'Hari, Hari!' gaan schreeuwen in Ahoy... dat zou alles anders maken. Persoonlijk denk ik dat dát voor hem het ergste kan zijn wat op voorhand kan gebeuren."

Is deze clash groot in Polen, aangezien dit dé partij van Wrzoseks leven is?
"Groot? Jazeker. Dat geldt voor iedere knokker toch, die het tegen Hari opneemt. Voor Wrzosek is dit een win-winsituatie. Als hij verliest, is er niks aan de hand. Mocht hij winnen, opent dat weer nieuwe deuren. Ik weet ook dat 'Arek' dit gevecht enorm serieus neemt. Hij traint bij Palestra Warszawa-gym onder Lukasz Rola. Rola wordt gezien als 1 van de beste kickbokscoaches van Polen. Later zal Wrzosek nog naar Nederland reizen om daar in gyms op de 'Nederlandse stijl' te gaan sparren."

Wrzosek heeft meerdere 'aanvallende statistieken'. Ongeveer 20 rake acties per minuut bijvoorbeeld. Welk wapen kan Hari het meest zeer doen?
"De lowkicks kunnen een bedreiging vormen voor Hari. Hij is gespecialiseerd in Muay Thai. Ik weet niet precies hoeveel trappen Wrzosek beheerst, maar het zijn er véél!"

Stats en weetjes Arkadiusz 'Arek' Wrzosek
Uit: Warschau, Polen
Geboren: 3 juni 1992
Lengte: 204 cm
Bijnaam: Hightower
Traint sinds: 2011
Kickboksrecord: 12-5-0 (7 KO's)
Jongensdroom als kind: profvoetballer worden