'Kanshebber Hesdy heeft een grote mond, want als hij verliest van Rico is het over'
i

ANP

'Kanshebber Hesdy heeft een grote mond, want als hij verliest van Rico is het over'

Trevor Wagener • 12:38, 30-01-2021 / Laatste Update: 19:32, 08-01-2024

Als er iemand is met wie we het beste kunnen voorbeschouwen op GLORY 77, dan is het Thom Harinck. De inmiddels 77-jarige vechtkunstenaar, toptrainer en grondlegger was onder meer de coach van Badr Hari, Peter Aerts, vele andere toppers en: Hesdy Gerges. De tegenstander van kickbokser Rico Verhoeven deze zaterdagavond in Ahoy. Sportnieuws.nl blikt vooruit op het vechtgala met deze levende legende.

Dag meneer Harinck! Tof dat u even de tijd wil nemen voor dit interview over de aankomende show. Want zo kunnen we deze opzet wel noemen toch?

"Zeg alsjeblieft geen 'u' of 'meneer Harinck'. Gewoon 'je' of 'Thom'. Alleen vroeger in mijn klas was het sensei of meester, haha. Nee hoor, ik vind het op zich een prima gala. Door de coronasituatie is alles anders en lastiger dan normaal, dan gewenst. Nu is er geen publiek, oké. Dat is sowieso niet leuk maar de vechtkaart is interessant. Wat is het? 20 euro, voor die pay per view? Een kaartje voor een gala kost 80 euro, dus de liefhebber legt die 2 tientjes ook wel neer."

Wel horen wij veel weerstand over dat het een soort klein ieniemienie-toernooi is.

"Dat kan, maar geloof mij: toernooien zijn top. Oké, 4 man en in totaal na 2 halve finales een handvol gevechten... dat is toegegeven niet veel, maar beter dan niets toch? Het wordt alsnog heel onvoorspelbaar, echt. Sowieso zal ik altijd zeggen dat een toernooi met 8 nóg beter en dus leuker is, daar ben ik samen met mijn jongens immers groot mee geworden in onder meer de K1-tijd. Mijn vechters waren ook allemaal toernooivechters, dat weten jullie ook. In 1993 pakte Branko (RIP) de K1-titel, daarna 2 keer Peter Aerts. Lloyd van Dams en al die andere goeie van toen. Dat waren er veel. Maar nee echt, hoor. Een toernooi is áltijd prima."

Lees ook: hier kijk je naar GLORY 77 met Rico Verhoeven en Hesdy Gerges

Vanwaar dan alsnog die onvoorspelbaarheid? Dat toernooi is toch gewoon vechter A tegen B en in de finale tegen vechter C of D?

"Ja, klopt ook als jullie het zó zeggen. Al blijft het knokken he? Althans, daar hoopt iedereen toch wel op. Je weet niet hoe zo'n partij, en dus ook een eventuele vervolgpartij, gaat lopen. Stel je voor dat iemand alle rondes moet vechten en helemaal kapot is, en daarna tegen de andere winnaar staat die, overdreven gesproken, na 30 seconden al klaar was na winst op KO? Echte knokkers kunnen zich altijd opladen en na een verloop van tijd, een uur sowieso, is het lichaam wel weer opgeladen."

Helder, en qua belangen? Voor wie zijn die volgens u het grootst?

"Weer 'u'! Nee hoor, ik zeg het zelf ook al-tijd. Maar goed, dat is het mooie aan vechtsport. Per individuele vechter zijn de belangen gewoon altijd groot, ieder gevecht weer. Persoonlijk kijk ik natuurlijk graag naar mijn oud-pupil Hesdy. Hij heeft lang bij mij getraind, wij kennen elkaar goed."

Heb je hem nog wat meegegeven, als voormalig leermeester?

"We hebben de afgelopen week even gebeld, ja. Ik zei hem dat hij wel écht moest gaan knokken, wil hij kans maken tegen Rico Verhoeven. Hij moet alles geven en helemaal leeg gaan. Juist omdat Rico fysiek altijd in orde is. En Hesdy kán knokken en ook hij maakt gewoon serieus kans. Het kan dat mensen lachen om z'n meer recente partijen en z'n grote mond, maar hij is ook een kampioen die altijd kan en wil vechten. Ook als hij pas 1,5 week van tevoren hoort dat hij aan een toernooi mee gaat doen. Vechters hebben qua gestel en herstel een rode lijn. Wie daar boven blijft, is altijd klaar om te knokken."

Een bekend fenomeen, maar even terug naar Hesdy. Die kan iedere week wel tegen Rico vechten als we dat zo horen.

"Zo is hij, een echte vechter. Hij en Rico zijn de oudgediendes, en Hesdy moet het laten zien. Hij heeft al een tijd niet gewonnen en ook een grote bek. Van dat laatste houd ik sowieso niet, nooit. Al die trashtalk. Geef mij maar het normale respect. Hesdy hè? Die moet gewoon oorlog voeren, bam, bam, stoot na stoot. Vooral niet netjes vechten, dan speelt hij Rico in de kaart. Mocht Hesdy winnen, dan is hij helemaal terug. Verliest hij, dan is het over." (lees verder na het Instagram-bericht!)

 

 

Een bericht gedeeld door Thom Harinck (@thomharinck)

Rico Verhoeven gaat volgens het volk 'gewoon' winnen.

"Dat is een logische gedachte over iemand die al 7 jaar ongeslagen is. Let wel op, want iedere vechter zal gebrand zijn hè. Niet alleen bij de overige partijen of alleen bij het toernooi. Rico verdedigt geen titel, alleen een status. Bij Hesdy is dat anders. Bij hem is meer beladen dan ooit, maar voor die andere 2 geldt dat ook!"

Over die andere 2: Levi Rigters en Tarik Khbabez barsten van het talent en de power, niet waar?

"Levi was altijd Hesdy's sparringspartner en is een megatalent. Hoe hij beweegt... het lijkt allemaal heel makkelijk en tegelijk zo explosief. Tarik ken ik wat minder goed. Ik heb hem wel eens gezien, maar nooit gevolgd. Als jullie zeggen dat hij de kop van een brandkraan en een moker in beide handen heeft, geloof ik dat. Sowieso heeft hij een harde lowkick, dat weet ik wel. Hij is gewoon een harde gozer. Trouwens, die Braziliaan, Alex Pereira krijgt wel een goede jongen tegenover hem. Die Rus (Artem Vakhitov) vecht ook wel leuk."

Over trashtalken gesproken: Heb je dit gebekvecht tussen Luis Tavares en Donegi Abena meegekregen?

"Ja en nee. Ik heb erover gehoord dat het speelde maar weet verder niks. Alleen wel dat dit een knalpartij gaat worden. Beide stijlen, zo'n geschiedenis, de onderlinge verhoudingen. Dat wordt knokken, bloed, alles erop en eraan."

Afsluiter, Thom: ga je zelf kijken?

"Nee, dat doe ik nooit."

Even serieus?

"Ik ben serieus. Alleen als ik uitgenodigd ben of vroeger als ik erbij moest zijn om te coachen, dan kan ik kijken. Logisch, want dan ben ik er. Ook zie ik dingen als ik iets op locatie moet doen. Ringspeaker zijn, bijvoorbeeld. Dat ben ik dan onlangs nog geweest en krijg ik veel mee, maar nee. Ik ga er ook niet voor zitten."

Er helemaal nooit voor gaan zitten en verder niks kijken... dat hadden we niet verwacht.

"Ho ho, ik kijk wel dingen terug! Ja ja, laat niemand zich zorgen maken. Eigenlijk doe ik dat wel altijd. Soms hele gevechten, soms hoogtepunten. Laatst nog met (Conor) McGregor - 'MeKrekkor' - tegen Dustin Poirier bij de UFC. Dat wil ik dan ook nog wel zien, maar dit event? Dat kijk ik de dag erop lekker terug, of die dag daarna. Wanneer ik zin heb, in ieder geval. Wel wens ik eenieder die gaat kijken alle plezier want, nogmaals: als je het mij vraagt, wordt het een topgala!"