Rico Verhoeven maakt het zichzelf moeilijk tijdens loting achtmanstoernooi Glory, tegenstander zegt 'dank je wel'
Rico Verhoeven koos bij de loting voor de Heavyweight Grand Prix voor tegenstander Sofian Laïdouni. ©Glory/Maurice van der Meijs

Rico Verhoeven maakt het zichzelf moeilijk tijdens loting achtmanstoernooi Glory, tegenstander zegt 'dank je wel'

13:29, 31-01-2024 / Laatste Update: 14:48, 31-01-2024

Rico Verhoeven en zeven andere kickboksers staan op zaterdag 9 maart op het achtmanstoernooi van Glory. De organisatie zelf noemt het de 'Heavyweight Grand Prix'. Verhoeven koos vandaag bij de loting zijn eigen tegenstander.

Tijdens de loting werd bepaald wie er tegen wie moet in de eerste ronde. Eerst mochten de laaggeplaatste vechters kiezen in welke kwartfinale ze wilden staan. Verhoeven mocht vervolgens als eerste zijn tegenstander kiezen. De 'King of Kickboxing' koos voor de Fransman Sofian Laïdouni. Dat gevecht is de laatste van de vier duels.

De acht zwaargewichten strijden in toernooivorm tegen elkaar: vier kwartfinales, de winnaars naar de halve finales en die vier vechters strijden dan om een plek in de finale. De winnaar aan het einde van de avond loopt weg met maar liefst 500.000 dollar aan prijzengeld.

Verhoeven maakt het zichzelf moeilijk

Met zijn keuzes heeft Verhoeven het wel erg moeilijk voor zichzelf gemaakt. Niet alleen koos hij voor de hoogst geplaatste tegenstander in Laïdouni, hij zette zichzelf daarmee ook in de laatste kwartfinale. Dat betekent dat hij een lange voorbereidingstijd heeft op zijn eerste gevecht, maar vervolgens het kortst van iedereen de tijd heeft om zich voor te bereiden op een eventuele halve finale en finale. 

Complete loting

Tijdens de complete loting zagen we een fantastische kwartfinale gekozen worden. Levi Rigters opent het toernooi namelijk tegen Uku Jürjendal. De boom van een vent uit Estland kwalificeerde zich door Badr Hari knock-out te slaan.

In de tweede kwartfinale staan Tariq Osaro en Bahram Rajabzadeh. Osaro vocht in november 2023 nog tegen Rico Verhoeven en staat op 9 maart 2024 als eerste tegen de man uit Azerbeidzjan. De winnaar moet tegen Rigters-Jürjendal in de eerste halve finale.

Verhoeven eerst tegen Fransman

Na Rigters-Jürjendal en Osaro-Rajabzadeh is het de beurt aan twee vrienden die tegen elkaar moeten. Nabil Khachab zag dat uitgerekend zijn 'broeder', met wie hij ook traint, voor hem moest kiezen. De Nederlandse Marokkaan moet tegen Nordine Mahieddine uit Frankrijk.

Vervolgens is het de beurt aan Verhoeven. Hij mocht als eerste kiezen en koos voor de Fransman Sofian Laïdouni. Dat deed hij omdat Laïdouni de hoogste geplaatst was van de nummers vijf tot en met acht. Wint Verhoeven, dan vecht hij in de tweede halve finale van de avond tegen de winnaar van Khachab-Mahieddine. Laïdouni kreeg dus de zwaarst mogelijk loting, maar was daar trots op. "Dank je wel dat je mij hebt gekozen", zei hij. "Dat is een eer."

Wereldtitel Rico Verhoeven

Alle ogen tijdens dit toernooi zijn gericht op Rico Verhoeven. De 'King of Kickboxing' keert terug in de ring na zijn gevecht met Tariq Osaro in november 2023. Bij het komende toernooi staat zijn wereldtitel niet op het spel. Het achtmanstoernooi draait vooral om geld en prestige. Met geen van de zeven andere kickboksers heeft Verhoeven nog een appeltje te schillen en alleen tegen 'Cookie' heeft hij al eens eerder gevochten.

Welke kickboksers doen mee?

  • Rico Verhoeven (61-10, 20 KO), Nederland.
  • Levi Rigters (15-1, 7 KO), Nederland.
  • Tariq ‘Cookie’ Osaro (25-3-1, 13 KO), Nigeria.
  • Nordine Mahieddine (28-15, 13 KO), Algerije.
  • Sofian Laïdouni (35-2-1, 17 KO), Frankrijk.
  • Uku Jürjendal (20-8, 16 KO), Estland.
  • Bahram Rajabzadeh (65-1, 58 KO), Azerbeidzjan.
  • Nabil Khachab (25-18, 13 KO), Marokko.

Ontbrekende grote namen

Een paar grote namen ontbreken er op de fight card van Glory. Alistair Overeem en Jamal Ben Saddik zijn geschorst omdat ze ervan verdacht worden doping te hebben gebruikt. Ook Badr Hari vecht niet mee in het Gelredome op 9 maart. De voormalig kampioen is bezig met zijn afscheid van de sport, na een paar gevoelige nederlagen op rij. Tot slot zien we ook Antonio Plazibat niet in de ring verschijnen.

Terug naar vroeger

Een dergelijk zwaargewichttoernooi werd vroeger wel vaker georganiseerd. Zeker in de K1-tijd waren dat spectaculaire avonden. Grote namen als Sem Schilt, Remy Bonjasky, Ernesto Hoost, Peter Aerts en Hari deden daar allemaal aan mee en wonnen ook regelmatig zo'n toernooi. Het is voor het eerst sinds 2013 dat er weer een 'Grand Prix' bij de zwaargewichten op het hoogste niveau gehouden wordt.

Wil je het event op 9 maart bijwonen? Ga dan naar de site van Glory.