Om deze reden stopt Glory voorlopig met evenementen in Nederland

9 januari 2022

De evenementen van vechtsportbond Glory worden voorlopig niet meer in Nederland gehouden. Dat laat executive vice-chairman Scott Rudmann weten. De kickboksorganisatie heeft bonje met de Nederlandse Vechtsportautoriteit. De ruzie draait om het anti-dopingbeleid.


"Wij worden onder druk gezet om ons te conformeren aan een plan waarin veel goede dingen staan, maar ook zaken die in onze ogen nergens op slaan", zo vat Rudmann de houding van Glory samen tegen De Telegraaf.

Normaal mag een vechtsportbond zijn eigen regels vaststellen. De in 2017 in het leven geroepen Vechtsportautoriteit wil dat een externe partij enkele regels kan opleggen. Glory vindt dat niet nodig en stelt dat het vechters grondig controleert op het gebruik van verboden middelen.

ITA
De bond had een contract met de Dopingautoriteit, maar dat is inmiddels verbroken. Nu werkt Glory samen met International Testing Agency (ITA). ITA kan niet bepalen of en hoe wordt gestraft. Glory blijft eigen baas.

Straf
En daar zit het probleem. De Nederlandse Vechtsportautoriteit is voorstander van langdurige straffen. Glory wil de straffen liever wat korter houden, dat is zakelijk gezien beter.

"Als we schorsingen gaan uitdelen die een loopbaan kunnen beëindigen, moeten we zorgen dat er goede ondersteuning beschikbaar is. De regels zijn zeer complex. Niet elke vechter verdient een half tot 1 miljoen euro per jaar en kan waar nodig juridische hulp bekostigen", legt Rudmann uit.

Buurland
Glory is nu bezig met het opzetten van een evenement in "een buurland" van Nederland.