Mathieu van der Poel verklaart opvallend juichgebaar: 'Bij een jongen had ik een duim omhoog gedaan'
Mathieu van der Poel wint ook in Hoogerheide en is klaar voor het WK volgende week. ©ANP

Mathieu van der Poel verklaart opvallend juichgebaar: 'Bij een jongen had ik een duim omhoog gedaan'

07:25, 29-01-2024 / Laatste Update: 07:26, 29-01-2024

Mathieu van der Poel heeft zondag iedereen op een hoop gereden in de afsluitende wereldbeker-race in het Brabantse Hoogerheide. De Nederlander was niet onder de indruk van zijn tegenstanders, reed in de voorlaatste ronde bij ze weg en ging in z'n eentje naar de finish. Hij is klaar voor het WK.

Van der Poel zat vanaf het begin in de kopgroep met alle toppers: Thibau Nys, Eli Iserbyt, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis. Die vier probeerden de regenboogtrui uit het wiel te rijden, maar hij bleef maar zitten. Tot de voorlaatste ronde. Hij plaatste een machtige aanval en kreeg alleen Nys mee. Maar de Belg viel vlak voor het ingaan van de laatste ronde en moest de achtervolging staken.

Na ruim een uur crossen in zijn achtertuin kwam Van der Poel solo over de streep. Met de duim en wijsvinger van zijn rechterhand maakt hij een cirkel. Wat dat juichgebaar te betekenen had? "Dat was een genderreveal voor mijn neef", aldus de 29-jarige Nederlander met een lach. "Ik had de eer om het geslacht bekend te maken. Dit moest ik doen bij een meisje. Bij een jongen had ik een duim omhoog gedaan."

WK in Tsjechië

Van der Poel testte zichzelf vooral voor volgende week. Dan is het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor. En die test slaagde perfect: hij is beter dan iedereen en dus ook meteen de favoriet voor de wereldtitel. Op zondag 4 februari 2024 zien we of het Van der Poel lukt. Sterke veldrijders als Wout Van Aert en Tom Pidcock zijn er dan niet bij. Hij moet dan vooral letten op de vier mannen die het hem in Hoogerheide ook moeilijk probeerden te maken.

Van der Poel: 'Als ik het WK niet win, dan...'

De Nederlandse wielrenner legde zichzelf een week voor het WK al flinke druk op. Na afloop van de Hoogerheide-race sprak hij zelfs van een mislukt seizoen als hij in Tabor geen wereldkampioen wordt. "Als ik niet win, kan ik niet van een geslaagde winter spreken", zei hij na afloop tegen HLN. Van der Poel hecht geen waarde aan de zege op zijn 'thuisbaan'. "Deze wedstrijd is geen referentie voor het WK van volgende week in Tabor. Ik heb hier al heel goed en slecht gereden, maar dat wil nooit iets zeggen over de benen een week later."

Laatste race in regenboogtrui

In Hoogerheide werd de Nederlands kampioen Nieuwenhuis tweede. Het brons ging naar Ronhaar, maar de hulde ging vooral naar Van der Poel, die het wereldbekerseizoen in stijl afsloot in de regenboogtrui. Het was dus ook de laatste race van Van der Poel in die kampioenstrui. Maar misschien kan hij die volgend weekend weer om z'n schouders doen.