Weergaloze Fem van Empel soleert naar wereldtitel: 'Niet mijn zege, maar die van team Fem'
Fem van Empel viert haar wereldtitel in Tabor.

Weergaloze Fem van Empel soleert naar wereldtitel: 'Niet mijn zege, maar die van team Fem'

15:20, 03-02-2024 / Laatste Update: 16:18, 03-02-2024

Fem van Empel is wereldkampioen veldrijden. In het Tsjechische Tábor was de 21-jarige rijdster veel sterker dan de rest van het veld. Nederland presteerde uitstekend: het volledige podium én de nummer vier waren oranjegekleurd.

Een mooie prestatie voor de Nederlandse vrouwen op het WK veldrijden. Fem van Empel pakte de eerste plaats met een tijd van 47.19, gevolgd door Nederlands kampioene Lucinda Brand. Puck Pieterse pakte het brons en Ceylin del Carmen Alvarado werd vierde. De vijfde plek was voor de Belgische Laura Verdonschot.

Echt spannend werd het niet in Tabor, van Empel pakte bij de start al de voorsprong waarna het gat alleen nog maar groter werd. Pieterse en Brand streden samen voor de tweede plek. 

Van Empel dankbaar

,,Het hele seizoen heb ik alles gedaan voor deze race Dit is echt de kers op de taart", jubelde Van Empel na haar tweede wereldtitel op rij. ,,Op een speciale dag als vandaag moet alles op het juiste moment samenkomen. Ik ben zo blij dat het allemaal goed ging. Dit is niet mijn zege, maar die van team Fem. De hele groep om me heen ben ik zo enorm dankbaar.”

Nederlandse veldrijdsters favoriet

Al dertien keer won een Nederlandse vrouw het kampioenschap dat sinds 2000 gehouden wordt. Met name Marianne Vos leverde hier een grote bijdrage aan. Zij werd van 2009 tot en met 2014 elk jaar wereldkampioen. Ook dit jaar waren er veel Nederlandse vrouwen die kans maakten. Regerend wereldkampioene van Empel was de torenhoge favoriet voor de winst, gevolgd door Brand, Pieterse en Alvarado.

Zondag om 14:30 rijden de elite mannen met Mathieu van der Poel als absolute topfavoriet. Hij pakte in 2015 in Tabor voor het eerst de wereldtitel. Dit seizoen won hij al de eerste tien crossen waar hij aan meedeed. Zijn grootste concurrenten Wout van Aert en Tom Pidcock zijn niet aanwezig op het WK.