Concurrentie legt zich al neer bij winst Mathieu van der Poel op WK veldrijden: 'Kan na drie minuten gedaan zijn'
Mathieu van der Poel. © ANP

Concurrentie legt zich al neer bij winst Mathieu van der Poel op WK veldrijden: 'Kan na drie minuten gedaan zijn'

08:20, 03-02-2024 / Laatste Update: 12:48, 03-02-2024

Mathieu van der Poel wil zondag in het Tsjechische Tabor voor de zesde keer wereldkampioen veldrijden worden. In die plaats pakte Van der Poel in 2015 op twintigjarige leeftijd zijn allereerste wereldtitel. De Nederlander is dit jaar oppermachtig en de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zich dan ook al bijna neergelegd bij een wereldtitel voor MvdP.

"Winnen lijkt een heel lastig verhaal te worden", zegt Vanthourenhout tegen WielerFlits. "De jongens zijn ambitieus, maar ook realistisch. De Belgische bondscoach denkt dat Van der Poel vroeg in de wedstrijd gaat aanvallen en dat de beslissing dus al heel snel kan gaan vallen: "Als ik het parcours zie dan kan het al na drie minuten gedaan zijn."

De woorden van Vanthourenhout zijn niet heel vreemd, want Van der Poel won bijna alle veldritten dit seizoen. De Nederlander reed dertien wedstrijden en won er twaalf. Alleen in het Spaanse Benidorm was hij niet de beste. Na een pechdag kwam hij daar als vijfde over de streep. Vorige week was hij ook in Hoogerheide de beste en toen gebruikte hij zijn zege zelfs als gender reveal voor een familielid.

Concurrenten ontbreken

Van der Poel werd wereldkampioen in 2015, 2019, 2020, 2021 en 2023. Aangezien de Nederlander in 2022 niet meedeed, won hij dus de laatste vier WK's waaraan hij meedeed. In Tsjechië lijkt niemand hem te kunnen gaan kloppen. Zeker niet doordat zowel Wout van Aert (wereldkampioen in 2016, 2017 en 2018) en Tim Pidcock (wereldkampioen in 2022) niet van de partij zijn in Tabor.

De wedstrijd bij de mannen begint zondag om 14.35 uur. De vrouwen zijn zaterdag al aan de beurt. Hun wedstrijd begint precies 24 uur eerder. Ook daar komt de titelverdediger uit Nederland: Fem van Empel werd vorig jaar wereldkampioen. Zij was dit seizoen tot dusver ook dominant bij de vrouwen.