Wout van Aert zit er helemaal doorheen na zilver op WK veldrijden: 'Mentaal is er iets gebroken'
i

BELGA

Wout van Aert zit er helemaal doorheen na zilver op WK veldrijden: 'Mentaal is er iets gebroken'

Martijn Baars • 20:46, 31-01-2021

Wout van Aert was enkel en alleen voor de wereldtitel naar Oostende gekomen en genoot daarom ook geen moment van zijn zilveren medaille. De drievoudig wereldkampioen, die op het WK veldrijden verloor van Mathieu van der Poel, vond dat hij het vooral in mentaal opzicht had laten afweten.

Van Aert nam eerst het initiatief, pakte zelfs een voorsprong van zo’n 15 seconden na een val van Van der Poel, maar daarna gooide een lekke band roet in het eten. De renner van Jumbo-Visma kwam nog wel even dichterbij, maar liet uiteindelijk het hoofd hangen en finishte op ruime afstand als 2e.

'Daarna ontplofte ik'

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Ik zat op een gegeven moment in een gunstige situatie, maar lek rijden kost teveel tijd”, reageerde hij bij Sporza. "En ik ben teleurgesteld in mezelf, ik heb niet teruggevochten zoals ik dat normaal kan. Ik denk dat ik lek reed langs de wisselpost. Ik denk niet dat ik helemaal direct lek stond, ‘t was een leegloper. Ik verlies er een halve minuut mee, nadien kwam ik nog 1 keer dichterbij, maar daarna ontplofte ik.”

'Mentaal brak er iets'

"Ik was in supervorm, maar die lekke band kostte veel krachten. Voor een WK moet alles meezitten, ik kan mezelf alleen verwijten dat er mentaal iets brak. Dat ben ik niet van mezelf gewend."

Fans

Of supporters hem over het dode punt heen hadden kunnen helpen, durfde Van Aert niet te zeggen. "Met supporters was het anders geweest, maar ook voor Mathieu verandert dat natuurlijk heel veel. Natuurlijk heb ik ze gemist, maar dat is voor iedereen het geval. Hopelijk zijn ze snel terug."