Vader van Mathieu van der Poel is Belgische kritiek helemaal zat: ‘Ik ga nooit meer een WK organiseren’

3 februari 2023

Pix4Profs / Joris Knapen

Adrie van der Poel is er klaar mee. De vader van Mathieu van der Poel gaat nooit meer een WK veldrijden organiseren. Van der Poel senior heeft het gehad met alle ophef, vooral in België, rond zijn functie als parcoursbouwer bij de WK van dit weekeinde in Hoogerheide.


De strijd om de wereldtitel bij de mannen belooft zondag een duel te worden tussen de Belg Wout van Aert en de Nederlander Mathieu van der Poel. Van verschillende kanten wordt gesuggereerd dat Van der Poel voordeel heeft omdat zijn vader het parcours uitzet. De 63-jarige Adrie doet dat ook bij de wereldbekerwedstrijden in Hoogerheide. "Ik denk dat het zwaarder is dan iedereen denkt”, zei hij over het WK-parcours.

'Ik kijk niet naar renners'
Van der Poel senior ergert zich aan de suggestie dat ‘junior’ voordeel heeft van zijn inbreng. "Ik bouw een parcours met de middelen die ik heb en ik kijk niet naar renners”, zei hij tegen Sporza. "Ik kijk naar de finish, tenten, materiaalposten en parkings, zonder te denken dat een bocht in het voordeel is van Mathieu of iemand anders. Ik bouw zoals ik denk dat het moet, dat het spannend en leuk is. Ik loop nooit met de gedachte rond dat het voor X of Y is.”

Stemverheffing
De Brabander heeft besloten geen parcoursen meer uit te zetten zo lang zijn zoon crost. "Ik heb vandaag beslist dat ik geen WK meer organiseer in Hoogerheide. En nergens anders meer”, zei Van der Poel volgens Sporza met stemverheffing.