ADO schaamt zich dood voor eigen supporters en gaat zware straffen uitdelen: ‘Te gênant voor woorden’

30 mei 2022

Getty Images

ADO Den Haag biedt haar excuses aan. Afgelopen zondagavond ging het helemaal mis: ADO-fans misdroegen zich na het nacompetitie-duel met Excelsior. "Het is te gênant voor woorden", aldus de club die nog een jaar in de Keuken Kampioen-divisie zal spelen. ADO gaat de supporters die zich niet wisten te gedragen hard aanpakken en ook de KNVB doet onderzoek naar het wangedrag bij de nacompetitiefinale.


ADO Den Haag verloor zondagavond de strijd om promotie met Excelsior pas na penalty's, waarop het helemaal misging. Nadat de Haagse club een 3-0 voorsprong weggaf, stonden honderden ADO-supporters al klaar om het promotiefeestje te vieren. Toen Jamal Amofa de beslissende strafschop miste, bestormde een gedeelte van het publiek het veld.

Ook tijdens de wedstrijd ging het al een aantal keer mis. De wedstrijd, die begonnen was om 18.00 uur, eindigde pas tegen 21.30 uur nadat de wedstrijd meerdere keren gestaakt moest worden doordat ADO-fans de grensrechter bekogelden met aanstekers en drankflesjes en het veld bestormden.

Vuurwerk
Een aantal ADO-fans vonden het zelfs nodig om het Rotterdamse publiek te bekogelen met vuurwerk. "De club wordt (wederom) zwaar in diskrediet gebracht door een grote groep raddraaiers, die zich niet kunnen gedragen", schrijft ADO. "Supporters bestormden het veld en gooiden, tot het moment dat de ME ingreep, vuurwerk en andere voorwerpen richting het uitvak. Daarna ging het ook buiten het stadion volledig mis. Op verschillende plekken rondom het stadion zochten relschoppers de confrontatie met de ME."

Excuses
"Namens ADO Den Haag bieden wij de supporters die zich niet veilig gevoeld hebben in en om het stadion, en met name de supporters, spelers en staf van Excelsior, onze welgemeende excuses aan. Het is te gênant voor woorden. Het Cars Jeans Stadion moet een open en toegankelijke plek zijn voor iedereen waar elke bezoeker zich veilig moet voelen. Naast de financiële schade en mogelijke boetes weegt de imagoschade voor de club op dit moment ook heel zwaar. Door dit soort incidenten komt de club er slecht op te staan."

Gezocht: vuurwerkgooiers
De club is op zoek naar de daders: "ADO Den Haag zal in samenspraak met alle instanties al het mogelijke doen om de raddraaiers verantwoordelijk te stellen voor de veroorzaakte schade en zwaar te bestraffen voor hun wangedrag. Alle camerabeelden binnen en buiten het stadion zullen worden geanalyseerd. We willen niet op de maatregelen vooruitlopen, maar langdurige stadionverboden zullen deel uitmaken van de maatregelen."