Ajax mist legio kansen tegen AEK maar plaatst zich zonder moeite voor tussenronde Conference League

Rick Kraaijeveld • 23:57, 14-12-2023 / Laatste Update: 02:33, 06-01-2024

Ajax heeft donderdagavond de tussenronde van de Conference League bereikt. Er moest resultaat geboekt worden in eigen huis tegen AEK Athene en die opdracht heeft Ajax vervuld. Ze wonnen met 3-1 van de Grieken. Doelpuntenmakers: Chuba Akpom (2x) en Kenneth Taylor.

In de 5e minuut kwam Ajax al op voorsprong via Chuba Akpom. Knipoogkroaat Vida gaf onbegrijpelijk een corner weg. Die corner ging over de keeper heen, die volledig misgreep, waarna Akpom die ontzettend hoog sprong de bal kon inkoppen. Het was de snelste goal in Europa voor Ajax sinds Luis Suárez in 2009, hij scoorde toen na 2 minuten en 20 seconden.

Over en weer

Maar lang konden ze in Amsterdam niet genieten van deze voorsprong: na 10 minuten stond het alweer 1-1. Luis Garcia (oud-AZ) kopte de bal uit een vrije trap de bal binnen. Dat doelpunt kwam een beetje uit de lucht vallen, want de Grieken waren tot dan aan toe totaal niet gevaarlijk geweest.

Maar ook de Grieken keken al gauw weer tegen een achterstand aan, want Kenneth Taylor scoorde met een kiezelhard schot na een mooie pass van Ajax-aanvoerder Jorrel Hato. Het was een schiettent in Amsterdam! De wedstrijd kreeg daarna logischerwijs een wat lager tempo maar kreeg weer wat spanning toen een van richting veranderd schot van Akpom bijna er in vloog. Ajax zat op rozen toen ze de rust in gingen.

Schutterende keeper

In de 2e helft maakte Akpom zijn 2e goal van de avond, na een mooie blunder van de doelman. Martha ontfutselde de bal van Nordin Amrabat en stuurde Akpom de diepte in. De bal kwam recht op de keeper af, maar die liet de bal zo door zijn handen glippen. Dat was dus al zijn 2e ketser in de wedstrijd. Iets na het uur was hij weer gevaarlijk laconiek. Hij hield de bal veel te lang aan zijn voet waardoor Gaaei bijna de bal kon ontfutselen en op leeg goal kon doorlopen.

Niet veel later had Akpom haast de 3e van de avond op zijn voet, maar hij schoot recht op de keeper af met niemand in de buurt. Daarna kreeg hij nog een kans, maar zijn stiftje belandde op de paal. Ajax had daar de avond écht kunne beslissen. Devyne Rensch moest in minuut 71 het veld verlaten na een botsing met eigen keeper Diant Ramaj, hij had teveel pijn aan zijn gezicht. John van 't Schip koos ervoor een debutant te brengen: Tristan Gooijer.

Missers Akpom

Akpom kreeg een deel 2, weer mocht hij vanaf de middenlijn helemaal alleen op de keeper afgaan met 2 Ajacieden naast zich. Hij koos er toch voor om zelf te gaan, om zijn hattrick te maken, maar miste wederom erg kinderlijk. Ook in de blessuretijd kwam hij weer 1-op-1 maar wéér miste hij. 2 Gênante missers van Akpom.

Het maakte voor de eindstand niet meer uit, want Ajax won met 3-1 en is door naar de tussenronde van de Conference League.