Ajax en PSV schotelen ware show voor: eerste topper van het seizoen verveelt geen seconde

BSR Agency

Martijn Baars • 19:37, 10-01-2021 / Laatste Update: 10:38, 07-01-2024

Toen in het weekend van 13 september dit Eredivisie-seizoen begon, wisten we dat we erg lang moesten wachten op de eerste topper. Ajax-PSV werd daarom, in de hoop op terugkeer van fans, pas ingepland op zondag 10 januari. Bijna 4 maanden na de start van de Eredivisie. En toen die wedstrijd vanmiddag eindelijk begon, stelde die topper geen seconde teleur.

Binnen 2 minuten hadden de kijkers op ESPN 1 al waar voor hun geld. PSV joeg Ajax vanaf het allereerste fluitsignaal van scheidsrechter Björn Kuipers op en dat leverde ook meteen de eerste goal op. Donyell Malen legde een inspeelpass met zijn hak klaar voor de voeten van Eran Zahavi. Die rondde de fabelachtige assist prima af: 0-1. Het was de snelste voorsprong van PSV in Amsterdam ooit.

Verdediging Ajax schuttert

De Eindhovenaren maakten pijnlijk duidelijk waar bij Ajax de pijn zit. Centraal achterin maken Perr Schuurs en Daley Blind steeds meer fouten. Zo ook bij de 0-2 van PSV. In de 21e minuut verloor Antony knullig de bal, waarna PSV er razendsnel uit kwam. Weer gaf Malen de assist en rondde Zahavi af.

Aansluitingstreffer

Maar daarna was er van het jagende en pijlsnelle PSV ineens weinig meer over. De ploeg van de Duitse trainer Roger Schmidt had Ajax op het hakblok liggen, maar weigerde de guillotine naar beneden te laten vallen. Daardoor durfde Ajax wat meer te voetballen en dat leverde vlak voor rust de aansluitingstreffer op. Quincy Promes scoorde na een prima aanval: 1-2.

Sebastien Haller

En toen was het ineens rust. De topper vloog voorbij en verveelde geen seconde. Wie dacht dat de ploegen na rust het rustiger aan zouden doen, had het mis. Ajax-trainer Erik ten Hag bracht recordaanwinst Sébastien Haller binnen de lijnen voor de weer teleurstellende Zakaria Labyad en ging vol op zoek naar de gelijkmaker.

Gelijkmaker

Die viel al bijna meteen. Haller schoot raak, maar stond een paar centimeter buitenspel. Na een snelle check van de VAR werd de goal terecht afgekeurd. Toch kwam de 2-2 10 minuten later alsnog op het bord. Haller kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld, schermde de bal goed af en legde klaar voor Antony. Al vallend maakte de Braziliaan de gelijkmaker.

Kudus en Gutierrez

Maar ook dáárna veranderde de wedstrijd niet. Ajax bleef in eigen huis jagen op die voorsprong en kreeg een aantal kansen. In de counter sloeg Zahavi vlak voor zijn wissel bijna weer toe voor zijn hattrick, maar dit keer lag Onana in de weg. In het laatste kwartier was het de beurt aan spelers die lang geblesseerd waren om weer minuten te maken. Zo bracht Ajax Mohammed Kudus in de ploeg en kwam bij PSV Gutierrez in het veld.

Penalty?

In de laatste 10 minuten vonden Ajax en PSV het allebei eigenlijk toch wel mooi dat het 2-2 stond. PSV claimde nog een penalty na vermeend hands van Ryan Gravenberch, maar de goed fluitende Kuipers wuifde de protesten weg. Daardoor moeten beide ploegen het doen met een punt, waar achtervolgers Feyenoord en Vitesse heel blij mee zijn.