AZ-fans let op: Dundee United is in Nigeria een scheldwoord voor idioot

11 augustus 2022

ProShots

Als AZ donderdagavond Dundee United op visite krijgt in Alkmaar, hoeven de AZ-fans niet lang na te denken over manieren om de mensen in het uitvak te treiteren. Noem ze gewoon Dundee United! In Nigeria betekent Dundee United namelijk idioot.


LEES OOK: Check de tv-gids voor AZ tegen Dundee United

In Nigeria (dat dik 200 miljoen inwoners heeft) ontstond die betekenis in de jaren 70, schrijft The Guardian. Dundee United deed een tournee door het West-Afrikaanse land en speelde 5 keer tegen lokale amateurteams. Slechts 1 keer wonnen de Schotten. En zo kwamen uitdrukkingen tot leven als 'Don't be a Dundee United': doe niet zo idioot.

Na verloop van tijd werd het ingekort tot alleen 'Dundee'. En 'Dundee United' wordt gebruikt als naar een groep idioten wordt verwezen. In de jaren 80 werd de term ook gebruikt in een advertentie voor een medicijn tegen malaria.

Dundee United
Fan Banter verzamelt een paar verslagen van mensen die in Nigeria deze betekenis van Dundee United ontdekten. Iemand schrijft:

"Ik was in een café en iemand zat zijn vriend te pesten. De pestkop werd toen Dundee United genoemd. Dus ik vroeg: 'Weet je wel dat er een voetbalclub in Schotland is met die naam'. En dat wisten ze niet. Ze vonden dat een nogal idiote naam!"