​🙌​ Heel Nederland juicht! Feyenoord overleeft Marseille en bereikt na 20 jaar weer Europese finale

5 mei 2022

Getty Images
Feyenoord-finale-Conference League

Feyenoord staat in de finale van de Conference League! De Rotterdammers hielden stand in een kolkende Stade Vélodrome en bedwongen zo Olympique Marseille over 2 wedstrijden: 3-2 (0-0 deze keer). Een ongelooflijke prestatie voor trainer Arne Slot in zijn eerste jaar bij Feyenoord. De Rotterdamse club staat na 20 jaar weer in een Europese finale. Tegenstander: AS Roma.


Zondag is het precies 20 jaar geleden dat Feyenoord in De Kuip in de finale van de UEFA Cup won van Borussia Dortmund (3-2). Dat team had sterren als Pierre van Hooijdonk, Bonaventura Kalou en Robin van Persie. De helden van nu zijn Orkun Kökçü, Luis Sinisterra en Cyriel Dessers. De koningen van deze avond in Marseille waren Gernot Trauner, Marcos Senesi en Tyrell Malacia.

Na 5 jaar weer Nederlandse club in Europese finale
Zij zorgden ervoor dat, na Ajax in 2017, na 5 jaar weer een Nederlandse club in een Europese finale staat. Woensdag 25 mei in het Albanese Tirana kan meer geschiedenis worden geschreven.

Steady start Feyenoord
Feyenoord startte steady in Stade Vélodrome. Dat betekende niet dat de Rotterdammers Marseille weer bij de strot grepen, maar dat alles goed georganiseerd stond. Marseille had ook een andere tactiek. Zij moesten komen en namen het heft daarvoor in handen.

Senesi redt
Het leverde een snelle eerste kans op voor sterspeler Dimitri Payet. De Franse technicus nam de bal in 1 keer op de pantoffel en de doemdenkende Feyenoord-fan zag de bal al in het doel vliegen. Er vloog alleen iets anders voor. Het been van Senesi. De Argentijnse verdediger voorkwam zo een doelpunt.

Hachelijke momenten
Het ging zo door. Feyenoord liet Marseille komen en de Fransen probeerden door de hechte Feyenoord-defensie heen te komen. Dat lukte ook een aantal keren. Het zorgde voor hachelijke momenten in het strafschopgebied, maar nog geen vroege goal.

Dikke kans voor Payet
Ook niet toen Payet een levensgrote kans kreeg. Op rechts kreeg hij in de 16 de bal, hij kapte af naar zijn favoriete linker en krulde de bal net over. Oei! Dat had een tegentreffer moeten zijn. Feyenoord kwam hier goed weg.

Dimitri Payet

Dimitri Payet
Payet scoort bijna en moet daarna hinkend en huilend het veld af

Payet raakt geblesseerd
Daarna volgde een kantelpunt in de 1e helft. De hoofdrolspeler tot nu toe, Payet, zakte door zijn hoeven. Hij gaf een lange bal en iets leek te scheuren in zijn lichaam. Hij probeerde nog overeind te komen, maar moest hinkend naar de kant lopen. Arkadiusz Milik deed een supersnelle warming-up en kwam het veld in na een half uur voor de ontredderde en huilende Payet.

Milik 'test' Marciano
Het leverde toch wel een kans op voor Marseille. Milik kreeg een bal door de lucht, maar kopte in de handen van Feyenoord-goalie Ofir Marciano. En toen kwam het Feyenoord-kwartiertje. Opeens waren de Rotterdammers een stuk beter. Het Marseille-afscheid van Payet deed blijkbaar wonderen bij Feyenoord.

Eindelijk kansen voor Feyenoord
De ploeg van Slot creëerde eindelijk een kans. Dessers werd weggestuurd. De Belgische spits kon geen ruimte vinden om te schieten en dus legde hij af op Guus Til. De middenvelder haalde in 1 keer uit, maar zag de bal via een Marseillaanse rug naast stuiteren. Corner.

Man met de stok en het net
En dus mocht Kökçü een hoekschop nemen. Gezellig met al die Marseille-fans die met alles wat omhanden was probeerden de Feyenoord-middenvelder te bekogelen. Gelukkig was daar de man met het net aan een stok. Hij ving zoveel mogelijk voorwerpen op voordat die Kökçü konden raken.


Man met de stok en het net

Bijna Dessers
Uit de corner kwam niets, maar daarna kreeg Feyenoord wel weer een kans via een vrije trap. Een mooie variant. Kökçü legde af op Dessers die keihard uithaalde. Weer stond een Marseille-speler in de weg.

Heksenketel neemt af
De heksenketel werd langzaam wat minder. Want ja het was, ondanks dat een tribune waar normaal de fanatieke aanhang zit gesloten was, een Franse heksenketel. Door de vorm van het Vélodrome bleef het fangeschreeuw en -gezang lekker hangen.

Senesi geel
Vlak voor rust moesten Malacia en Senesi nog een keer ingrijpen. De Argentijnse stopper moest het bekopen met geel. Milik sloot de 1e helft af met weer een kopbal die Marciano makkelijk kon vangen.


Rotterdam leeft gespannen mee

Sinisterra doet Milik na
Zoals Milik de 1e helft eindigde, zo begon Luis Sinisterra aan de 2e helft. Met een voor de keeper makkelijk te vangen kopballetje. Het was even het enige Feyenoord-gevaar.

Rongier sticht gevaar
Marseille nam weer de overhand. Het leidde tot enkele kansjes. De grootste was voor Valentin Rongier. Hij dribbelde naar binnen, haalde uit, maar Marciano stond weer goed opgesteld.

Milik moet eigenlijk scoren
In de tegenstoot hoopte Feyenoord gevaarlijk te worden, maar slaagde daar nog niet echt in. Even later was het dan ook opgelucht ademhalen in Rotterdam en de rest van Nederland. Milik had de 1-0 op z'n voeten, maar klungelde met de bal. Die schoot van zijn voet af: weg kans!

Trauner haalt uit
Opeens was daar aan de andere kant weer een kans. Feyenoord tikte eens een keer met de bal en dat leverde zowaar wat op. De Oostenrijkse kale kletser notabene kreeg de bal. Trauner haalde ontiegelijk hard uit, maar ook over.De twee helden van Feyenoord in Marseille, gevangen in één beeld

Overleven en overleven
Daarna was het overleven en overleven voor Feyenoord. De Rotterdammers waren duidelijk vermoeid van hun lange, lange Europese reis. Dat ooit begon in de 2e voorronde van de Conference League. Marseille wilde maar al te graag roet in het Rotterdamse eten gooien.

Marseille mist maar net
Daar waren ze ook een paar keer dichtbij. Pol Lirola reageerde scherp op een afgeketste bal, maar ook hij kreeg de bal er niet in. En even later kopte William Saliba net naast.

Heel Nederland juicht!
Het bleef hachelijk en de spanning steeg tot ongelooflijke hoogte. Heel Nederland leefde mee en Feyenoord hield stand. Feyenoord juicht, het uitvak in Vélodrome juicht, het Stadhuisplein juicht en heel Nederland juicht. Feyenoord bekroont het coëfficiëntenfeest dit jaar met de finale van de Conference League. De 1e finale van de Conference League. Zal Feyenoord na de Europa Cup 1 in 1970 en de UEFA Cup in 1974 met de Conference League weer de 1e zijn?


Vreugde bij Feyenoord na het laatste fluitsignaal

Eimert Pruis
Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor Sportnieuws.nl. De (video)verslaggever richt zich vooral op sporten in Spanje, Spaans en Italiaans voetbal, en de Olympische Spelen. Daarnaast is hij insider van Spanje, Brazilië, Oranje en Feyenoord.

Heb je een tip? Mail naar eimert.pruis@sportnieuws.nl