Sturm in een glas water! Feyenoord herstelt zich met poetspartij tegen Graz en staat bovenaan

15 september 2022

Getty Images
Feyenoord-wint

Feyenoord heeft een ongekende mate van dominantie op de mat gelegd in een gedwongen niet uitverkochte Kuip. De Rotterdammers moesten wel winnen in de 2e Europa League-wedstrijd en gingen er vol gas op. Huilend ging Sturm Graz terug het vliegtuig in naar Oostenrijk: 6-0.


De noordzijde van Stadion Feijenoord (zoals De Kuip officieel heet) moest van de UEFA wegens eerdere ongeregeldheden leeg blijven. Het deerde Feyenoord niet om er een smullende Europese avond van te maken. Plots staat Feyenoord zelfs 1e in Groep F, want Lazio (dat in Rome nog met 4-2 van Feyenoord won) kreeg op z'n donder van FC Midtjylland: 5-1. Sturm Graz had juist eerder met 1-0 van de Deense ploeg gewonnen.

Ploegen maken er een lekker duel van
Feyenoord zat snel lekker in de wedstrijd en gaf aanvallende impulsen. Marcus Pedersen en Alireza Jahanbakhsh probeerden het maar vonden de doelman of een verdwaald Oostenrijks been. Ook Sturm Graz liet zich zien en was niet bang om te voetballen en hoog druk te zetten.

Ingestudeerde vrije trap
Zo ontstond een open wedstrijd en prettig om te kijken. In de 9e minuut stond het al 1-0 voor Feyenoord. Orkun Kökçü nam een vrije trap en waarschijnlijk ingestudeerd. In plaats van de bal voor te slingeren stuurde hij Jahanbakhsh weg op rechts en die schoot in de korte hoek listig raak. Waar iedereen, inclusief keeper Jorg Siebenhandl, rekende op een voorzet.

Nederlander Emegha moet eraf
Sturm Graz kreeg niet veel later weer een klap te verwerken. De 19-jarige Nederlander Emanuel Emegha leek zijn schouder uit de kom te hebben na een val. De spits, de beste speler bij Graz de laatste tijd, moest huilend het veld verlaten op een brancard.


De Nederlander Emegha ziet de bui al hangen

Dominantie van Feyenoord begint vorm te krijgen
Na nog een stuiptrekking van Graz, nam Feyenoord de boel stevig in handen. De Rotterdammers domineerden en het was wachten op de 2e treffer in De Kuip. Die viel in de 31e minuut.

Hancko met 2-0
David Hancko was door op links en zette stevig zijn lichaam erin. Hij verloor de bal, heroverde die weer en ging een combinatie aan met Oussama Idrissi. De aanvaller die de voorkeur kreeg boven Patrik Walemark gaf de bal met een hakje terug aan de Slowaakse verdediger. Hancko rondde als een begaafde spits de bal af door de beentjes van Siebenhandl.


Jahanbakhsh feliciteert Hancko met zijn goal

Idrissi wederom met hakje belangrijk
Al heel snel was het ook 3-0. Danilo was de afmaker. De Braziliaanse spits hoefde de bal alleen maar rustig in een leeg doel te schuiven na een voorzet van Marcos López. De nieuwe aanwinst op linksback, afkomstig uit Peru, kreeg weer de voorkeur boven Quilindschy Hartman. Idrissi gaf met de hak de bal door aan López die terugtrok op Danilo.

Goede beslissingen Slot
Zo pakten de keuzes van Slot uitstekend uit. López en vooral Idrissi speelden uitstekend. Jahanbakhsh lijkt een connectie met Kökçü te hebben en krijgt de vorm uit zijn AZ-tijd weer.

Jahanbakhsh maakt er voor de thee zelfs 4-0 van
Dat werd nog voor rust bevestigd met de 4-0, inderdaad elke 10 minuten 1 doelpunt. López gaf de bal aan Javairô Dilrosun, die verlengde naar de Iraniër. Jahanbakhsh haalde hard uit en met een gelukje vloog de bal over goalie Siebenhandl in het doel.


De absolute uitblinker donderdagavond schreeuwt het uit van geluk

Bijna Idrissi en López
Feyenoord ging na de welverdiende thee gewoon door met lekker ballen. Binnen 5 minuten had Idrissi bijna zijn verdiende goaltje te pakken. Ook López was dichtbij. Zijn schot ging maar net over.

Eenrichtingsverkeer
Het was duidelijk eenrichtingsverkeer in De Kuip, veel meer dan 4 dagen geleden. Toen werd Sparta simpel verslagen. Dezelfde 11 speelden tegen Sturm Graz nog een paar niveautjes hoger.

Overtreding Idrissi verpest hattrick Jahanbakhsh
Even later was Idrissi wederom belangrijk als aangever. Wie was de afmaker? Uiteraard, Jahanbakhsh. De Iraniër had binnen 53 minuten een hattrick te pakken. Of toch niet? De VAR had namelijk iets gezien. De Marokkaanse aanvaller had voorafgaand aan zijn assist een overtreding gemaakt. Doei doelpunt, doei hattrick.

Uitblinkende López mag al vroeg lekker douchen
López mocht daarna van Slot genieten van zijn aandeel in de wedstrijd onder de douche. Zo gebeurde. Hartman was zijn vervanger.

Graz doet niets met verslapping Feyenoord
Feyenoord verslapte even een moment. Het leverde wat kansjes op voor de Oostenrijkers, maar daar deden ze totaal niets mee. Zo doken 2 Sturm Graz-spelers op voor Justin Bijlow, maar allebei maaiden ze over de bal heen.

Vroege publiekswissels
Slot wisselde nog maar wat en uiteraard kreeg ook de Mexicaanse publiekslieveling Santiago Giménez weer speelminuten. Hij verving Danilo en ook Jahanbakhsh kreeg een vroege publiekswissel. Walemark was zijn vervanger.

Giménez scoort, assist Walemark
De invallers hadden slechts 3 minuten nodig om zich te mengen in het feestgedruis. Walemark gaf een heerlijke voorzet en Giménez kopte die nog heerlijker binnen. De Zweed en Mexicaan blijven presteren. De aanvallers bij Feyenoord ontlopen elkaar zo weinig dat Slot elke wedstrijd koppijn krijgt van alle keuzes.


Giménez blijft scoren als invaller, tijd voor basisplek?

Idrissi krijgt toch zijn goaltje, en hoe!
En daar was dan toch dat meer dan verdiende doelpunt van Idrissi. De aanvaller probeerde het in de 78e minuut eens van afstand en dat was een goede gedachte. De bal vloog tegen de netten en De Kuip stond weer op z'n kop.

Avondje smaakt naar meer
Feyenoord kon de wedstrijd lekker uitspelen en de supporters zongen naar lievelust. Het leverde weer een typische Europese sfeer op die vorig seizoen tot de finale van de Conference League leidde. Waar gaat het dit jaar heen?

PSV nog steeds favoriet?
De Rotterdammers verzetten hun gedachten alweer richting PSV zondag. Voorafgaand aan de 1e topper van dit seizoen leek PSV de grote favoriet zijn. Zeker omdat de Eindhovenaren door een afgelasting (Arsenal-uit ging niet door wegens overlijden van Queen Elizabeth II) meer een hele week rust hadden.

Spektakel zondag
Feyenoord heeft alleen zoveel vertrouwen geboord en heeft nu zoveel spelers die in vorm zijn dat PSV met bibberende benen zit. Het belooft zondagmiddag een spektakel te worden. De nummer 3 tegen de nummer 2. Een ploeg uit vorm tegen een ploeg in blakende vorm. Tot zondag.


Weer feest in De Kuip