Gitzwarte bladzijde in voetbalgeschiedenis: Ajax wint en haalt bekerfinale na lange staking

Yvo van Dorst • 00:43, 06-04-2023 / Laatste Update: 01:09, 12-12-2023

Het is Ajax woensdagavond gelukt om de finale van de KNVB Beker te halen, maar de manier waarop is diep triest. De wedstrijd werd in de 2e helft lange tijd gestaakt doordat Davy Klaassen met een bloedende hoofdwond van het veld moest. Dit kwam door toedoen van een gegooid voorwerp vanaf de tribunes.

In de eerste helft was Feyenoord de bovenliggende partij, maar het 1e doelpunt kwam op naam van Ajax. Dusan Tadic maakte de goal, maar vlak voor rust deed Santiago Gimenez wat terug met een rake kopstoot. Met 1-1 stand gingen de teams rusten.

Walgelijke actie

Vlak na rust maakte Klaassen zelf nog de 2-1 voor Ajax, totdat het in en in trieste moment plaatsvond. Aanvoerders Tadic en Orkun Kökçü kregen het langs de zijlijn aan de stok en de middenvelder van Ajax wilde dat sussen. Tijdens die actie kreeg hij een voorwerp op zijn achterhoofd, waardoor dat gedeelte vrij hevig begon te bloeden. Klaassen was ziedend en besloot gelijk van het veld te stappen en ook scheidsrechter Allard Lindhout staakte de wedstrijd.

Gebruik je verstand godverdomme!

Tijdens de staking nam oer-Feyenoorder John de Wolf de microfoon om de fans in een hoek van het stadion tot bedaren te brengen. "Gebruik je verstand godverdomme", was zijn belangrijkste boodschap. De vermoedelijke dader van het gooien van een voorwerp van Tadic was toen al opgepakt door de politie, zoals hier te lezen valt.

Draad weer opgepakt

Na de speech van De Wolf werd de wedstrijd weer hervat in De Kuip. Klaassen probeerde het nog, maar hij moest zich na 1 minuutje spelen toch laten vervangen. De thuisploeg bleef het ook nog proberen in het resterende half uur, maar de goal waar ze naar op zoek waren kwam niet meer. Ook al kregen ze nog een aantal kansen. In de blessuretijd kreeg Kenneth Taylor nog zijn 2e gele kaart, waardoor hij zeker niet de finale zal mogen spelen met Ajax.

Finale in de Kuip

Ajax won uiteindelijk met 1-2 en dook direct de catacombe in om het feestje zo snel mogelijk in Amsterdam te gaan vieren. De ploeg van John Heitinga keert op 30 april terug naar De Kuip om het in de bekerfinale op te nemen tegen PSV.