Koeman op persco: ‘Had vaker kunnen wisselen tegen Frankrijk, Gibraltar staat boven ons’

26 maart 2023

Getty Images
oranje-ek-kwalificatie-frankrijk-gibraltar-ronald-koeman-taylor-xavi-memphis-de-roon

Ronald Koeman hield zondag met verdediger Nathan Aké een persconferentie in aanloop naar de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Gibraltar van maandag. Er werden veel vragen gesteld over de afgelopen dagen na de harde afgang tegen Frankrijk. Koeman blikte ook vooruit op het treffen met Gibraltar maandagavond.


Koeman blikte terug op het fiasco tegen Frankrijk, maar ziet een weerbare groep. "Deze groep is zelfkritisch. We hebben gesproken over de laatste wedstrijd, dat was ook nodig." Hij ging ook in op wat hij dan besproken had met de groep. "Het ging om opbouw, intensiteit van spelen en het terugschakelen. In het 1e gedeelte hadden we echt geen tempo. Deden we juist niet waar we op getraind hadden."

Lees ook: daar is hij weer! Cody Gakpo hervat Oranje-training na virusinfectie

Taylor - De Roon
Kenneth Taylor kon rekenen op veel kritiek na de wedstrijd. Hij maakte behoorlijk wat fouten en zeker 1 in de eerste helft die Frankrijk in het zadel hielp met een goal. Hij werd dan ook gewisseld, maar dat lag niet aan zijn slechte spel.

"Ik had er meer kunnen wisselen als ik het ging doen om hoe mensen speelden. Ik wisselde hem omdat ik wat anders moest doen omdat het niet goed ging. Dat deed ik door Wout (Weghorst) te brengen, Xavi of Memphis op 10 te zetten. Dan heb ik iemand anders nodig op de plek van Taylor, daarom wisselde ik hem", legde Koeman uit.

Zo ging er tegen de Fransen wel meer mis. "We hadden kansen op de 2-1 die we niet maken", ging Koeman verder. Ook bij de 4e tegengoal gaat er van alles fout. De pass van Virgil (van Dijk) op Memphis, die balverlies leed... maar daar stond Tyrell Malacia aan de buitenkant van Kylian Mbappé en was Jurriën Timber nog niet eens in beeld gekomen. Dat kan echt niet en was dan ook mijn grootste optische teleurstelling: het zichtbare niveauverschil."

Blik op maandag
Maandag is er weer een nieuwe wedstrijd en dus een nieuwe kans voor het Nederlands elftal op eerherstel, tegen Gibraltar. Tijd om veel doelpunten te maken, zo zou je denken. Maar zo ver wil Koeman niet gaan. "De 1e stap is winnen, de 2e om zoveel mogelijk te scoren. Vanaf minuut 1 tot minuut 97 alles geven om zoveel mogelijk doelpunten te maken", zei de bondscoach.

Vrezen deed hij niet. "Winnen is 1, de hoeveelheid doelpunten is 2. Zij (Gibraltar) hebben een aardige nummer 10 en de Nederlander (Niels) Hartman. Gibraltar staat boven Nederland..."