Storm van Anfield wordt Ajax laat fataal: Joël Matip kopt Liverpool naar verdiende zege

Bart van der Wijst • 00:53, 14-09-2022 / Laatste Update: 19:11, 07-01-2024

Ajax leek dinsdag hard op weg naar een gestolen punt op Anfield, maar in de 89e minuut werd de storm van Liverpool de Amsterdammers fataal. Joël Matip kopte de thuisploeg naar een verdiende zege: 2-1.

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Queen Elizabeth, althans dat was de bedoeling. Na 24 seconden kapte scheidsrechter Artur Dias het al af. Dat was tevens het startsein voor het begin van de storm van Liverpool, die 90 minuten zou duren.

Raketschot Kudus

Vanaf het begin kneep Liverpool Ajax bij de keel en liet het niet meer los. Dat resulteerde na iets meer dan een kwartier in de verdiende 1-0 van Mo Salah. The Egyptian King zag dat Daley Blind stond te snurken en kon vogeltjevrij de openingstreffer achter Pasveer schuiven.

Ajax stelde er eigenlijk vrij weinig tegenover, een schotje van Steven Berghuis schampte de lat. Hij stond alleen buitenspel. Toch klonk er niet veel later gejuich uit het uitvak. Mohammed Kudus, de man die weer de voorkeur kreeg boven Brian Brobbey, knalde bijna de lat kapot, gelukkig voor Ajax vloog de bal er via de onderkant van de lat in: 1-1.

Bijna hattrick Van Dijk

De gelijkmaker van Kudus was reden voor Liverpool om het gaspedaal nog eens harder in te duwen. Dat resulteerde in een heleboel kansen voor de thuisploeg, alleen Pasveer liet zich niet nog een keer passeren. Met name Virgil van Dijk kreeg de nodige kopkansen. De Oranje-international scoorde tot eigen frustratie niet.

Omsingeling

Met 1-1 gingen beide ploegen rusten. Ajax kon aan de beademing, Liverpool duwde er nog een paar extra energierepen in. Toch was het 1e 'hachelijke momentje' na rust voor de goal van de thuisploeg. Kudus schreeuwde om een penalty, maar kreeg niks. Liverpool ging er vervolgens pijlsnel met de bal vandoor. Diogo Jota dribbelde richting het doel van Ajax, keek niet naar de vrijstaande collega's om zich heen, en schoot recht op Pasveer.

Daarna bleef het stormen op Anfield. Toch kwam Ajax niet in hele grote problemen, want de magneten in Pasveers handschoenen deden hun werk. De Amsterdammers kwamen daarentegen zelf amper in de buurt van de 16 van Liverpool.

Spectaculaire slotfase

Na ruim een uur wisselde Jürgen Klopp aanvallend. Spitsen Bobby Firmino en Darwin Núñez, vorig jaar nog de beul van Ajax namens Benfica, kwamen in het veld voor Diogo Jota en Harvey Elliott. Ajax kwam daardoor nóg meer in de verdrukking, alleen het kreeg wel de grootste kans van de 2e helft. Blind kopte na een voorzet van Dusan Tadic net aan de verkeerde kant van het doel.

Winnende van Matip

Maar Liverpool liet het er niet bij zitten. De thuisploeg wilde de kansloze 4-1-nederlaag tegen Napoli van de 1e speelronde wegpoetsen. Núñez was in de slotfase nog een paar keer dichtbij. Eerst schoof de Uruguayaan naast, vervolgens lag Pasveer met een uiterste inspanning in de weg.

Net op het moment dat Ajax het puntje leek te gaan jatten, ging het mis. De triljoenste corner voor Liverpool - Ajax kreeg er geen - viel erin. Matip torende boven de Ajax-defensie uit en liet Pasveer kansloos. Tadic kopte de bal nog weg, alleen de aanvoerder stond zo'n 30 centimeter achter de lijn. De gelijkmaker viel niet meer, maar wat als Blind een minuut of 15 voor tijd de 1-2 had binnen gekopt. We zullen het nooit weten...