Louis van Gaal maakt WK-selectie Oranje bekend: hier twijfelt de bondscoach nog over

11 november 2022

Getty Images
Louis van Gaal-selectie

Louis van Gaal maakt vrijdagmiddag zijn WK-selectie bekend. Hij zit deze ochtend nog met zijn pennetje te krassen en is er nog steeds niet helemaal uit. De definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het WK voetbal is dan ook een hele puzzel. Waar twijfelt onze bondscoach nog over?


Vooropgesteld, hij zal vanmiddag in de persconferentie doen alsof hij nooit heeft getwijfeld. De bondscoach weet precies wat hij wil en ook de opvallende namen en keuzes bij de selectie zijn voor hem als vanzelfsprekend. "Zijn jullie nou zo dom, of ben ik zo slim?"

20 zekerheidjes
Toch twijfelt Van Gaal tot op het laatste moment over zijn selectie. Van de 26 zijn er pak 'm beet 20 wel zeker, alleen die laatste 6 plekken. Dat is een flink gepriegel. We zetten even alle twijfels per linie op een rijtje.

Keepers
Van de doelmannen leek Jasper Cillessen een zekerheidje. Volgens bronnen heeft hij toch een negatief belletje gehad. Mark Flekken (Freiburg) mag wel mee, volgens Van Gaal is Freiburg een ontdekking van Van Gaal. Ontdekkingen van Van Gaal, die ook nog eens uitstekend presteren in de Bundesliga, gaan altijd mee. Justin Bijlow en Remko Pasveer lijken ook mee te gaan.

4 doelmannen?
De vraag is, neemt hij 3 of 4 doelmannen mee? Van Gaal had al laten doorschemeren wel iets te voelen voor 4 keepers. Hij wil in ieder geval een penaltykeeper. Het lijkt er alleen op dat 'we' geen penaltykiller in ons midden hebben. Mocht hij een 4e keeper meenemen dan is Andries Noppert dolgelukkig.

Verdedigers
Eigenlijk zijn hier geen twijfels. Als niemand geblesseerd is gaan Virgil van Dijk, Nathan Aké, Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt, Jurriën Timber en Sven Botman mee. Botman is vaste waarde bij Jong Oranje en Newcastle United. Hij wordt gekozen boven Micky van de Ven (Wolfsburg) en Pascal Struijk (Leeds United).

Wingers
Bij de linkerwingers gaan Daley Blind en Tyrell Malacia mee bij gebrek aan beter. Blind en Malacia staan hoog in het boekje van Van Gaal, ondanks dat ze niet aan spelen toekomen. Mitchel Bakker was leuk om even te melden in de voorselectie.

Aan de rechterkant staat Denzel Dumfries buiten elke discussie. Voor de 2e rechterwinger heb je de uitstekend presterende Jeremie Frimpong of Devyne Rensch. Op papier en qua vorm gaat Frimpong mee. Maar Rensch is een lievelingetje van Van Gaal en kan ook nog eens als linkerwinger uit de voeten. Hier twijfelt Van Gaal dus.

Middenvelders
Bij de middenvelders zijn er een paar zekerheidjes met Frenkie de Jong, Cody Gakpo, Steven Berghuis en Teun Koopmeiners. Van Gaal wil nog wel een paar middenvelders meenemen en Xavi Simons lijkt op basis van zijn recente prestaties mee te mogen. Dan zijn er nog 2 (misschien 3) plekken over. Marten de Roon, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor strijden om die laatste plaatsen. Van Gaal is er nog niet helemaal uit.

Aanvallers
Bij de aanvallers hebben Memphis Depay, Steven Bergwijn en Luuk de Jong al de koffers gepakt. Die eerste 2 zijn sowieso een zekerheidje voor Van Gaal. Zij hebben hem bij Oranje nooit in de steek gelaten. De Jong krijgt als pinchhitter de voorkeur boven Wout Weghorst. Dan zijn er nog 2/3 plekken voor Qatar over. Arnaut Danjuma lijkt zich ook te mogen opmaken voor een WK, maar met Van Gaal weet je het maar nooit.

Ook Brian Brobbey, Donyell Malen en Van Gaals favoriet Vincent Janssen maken kans op die laatste plek. De aanvallers waar Van Gaal over twijfelt moeten hopen dat de bondscoach toch besluit om net als alle andere bondscoaches 3 keepers mee te nemen. Dan komt er ruimte vrij voor een extra aanvaller.

Wanneer weten we het?
Van Gaal hakt deze ochtend een knoop door en om 12.00 uur wordt bekend wie er allemaal mee mogen. Dat volg je natuurlijk allemaal via Sportnieuws.nl. Ook de persconferentie om 13.00 uur kan je via een livestream op Sportnieuws.nl kijken.