Louis van Gaal wil naast Danny Blind ook Sparta-trainer Henk Fraser als assistent-bondscoach bij Oranje

20 juli 2021

ANP/Pro Shots

Henk Fraser is 1 van de beoogde assistent-trainers in de nieuwe staf van het Nederlands elftal. Naast Danny Blind moet de Sparta-coach dan de 2e assistent worden van Louis van Gaal, van wie de officiële benoeming als bondscoach op korte termijn wordt verwacht. Technisch directeur Henk van Stee van de Rotterdamse club bevestigt dat hij is benaderd. "Maar”, zo stelt Van Stee tegen het AD. "Het was nog in de aftastende fase."


Dat Louis van Gaal voor de 3e maal in zijn loopbaan bondscoach van het Nederlands elftal wordt, lijkt al lang geen twijfel meer. De voormalig trainer van onder meer Ajax, FC Barcelona en Bayern München onderhandelt al een poosje met de KNVB over de voorwaarden waaronder hij op korte termijn zal aantreden als opvolger van de vertrokken Frank de Boer. Enige haast is immers geboden, aangezien Oranje in september alweer kwalificatieduels speelt voor het WK in Qatar in 2022.

Trainer van Sparta
Insteek is dat Fraser naast Danny Blind, die de eerste assistent van Van Gaal moet worden, als 2e assistent in de Nederlands elftal-staf aan de slag gaat. Fraser zou die functie in dat geval kunnen combineren met zijn huidige baan, het hoofdtrainerschap bij Sparta.

Fraser, die als hoofdcoach eerder succesvol was bij ADO Den Haag en Vitesse, heeft de Rotterdamse club weer helemaal terug op de voetbalkaart gezet. Nadat hij de Spangenaren in 2019 naar de promotie in de eerste divisie leidde, bleef de Rotterdamse club in de daaropvolgende seizoenen moeiteloos in de Eredivisie. Afgelopen seizoen plaatste Sparta zich als nummer 8 zelfs voor de play-offs om Europees voetbal. Dit was de beste prestatie van de roodwitten in 25 jaar.

Ze kennen elkaar
Fraser en Van Gaal kennen elkaar al heel lang. Met elkaar behoorden ze tot de selectie van Sparta, die in 1985 het grote Hamburger SV uitschakelde in de UEFA Cup. Vorige maand werd bekend dat het contract van Fraser op Het Kasteel is verlengd tot medio 2024. Zijn vorige verbintenis liep in de zomer van 2022 af.