Oranje kan EK ruiken door zege op Griekenland na penalty in blessuretijd

Noah Hoogenboezem • 00:48, 17-10-2023 / Laatste Update: 20:16, 08-01-2024

Het Nederlands elftal heeft uit bij Griekenland met 0-1 gewonnen. Oranje was beter dan de Grieken, maar had uiteindelijk 2 penalty's nodig om te winnen. Wout Weghorst miste de eerste, maar Virgil van Dijk schoot de tweede penalty in de blessuretijd wel binnen. Daardoor is Nederland bijna zeker van deelname aan het EK volgend jaar.

Oranje wist dat de pot in Griekenland cruciaal was in de EK-kwalificatie. Bij een nederlaag zou de route naar het EK nog een hele lastige worden en met minimaal een gelijkspel zou Nederland alles in eigen hand houden. Het grootste deel van de wedstrijd was het Nederlands elftal beter, maar de goal viel pas in de blessuretijd.

Stille heksenketel

Oranje, dat met Mats Wieffer en Steven Bergwijn in de basis begon, kwam zowaar een keertje niet op achterstand in de eerste 10 minuten. Waar er een heksenketel werd verwacht, bleef het lang heel erg stil en dat kwam ook doordat er op het veld weinig te zien was. Dat veranderde na 25 minuten.

De scheidsrechter floot eerst nog niet na een handsbal van de Grieken in het strafschopgebied, maar toen Virgil van Dijk naar de grond werd getrokken kon hij niet anders dan een penalty geven. Wout Weghorst ging achter de bal staan, maar schoot de bal wel heel erg matig in en zo bleef het 0-0.

Gemiste kansen

Nederland was ook na rust beter dan de Grieken, maar Reijnders, Steven Bergwijn en Xavi Simons kregen de bal er niet in. Koeman wisselde ook nog Wout Weghorst voor Brian Brobbey, die zijn debuut in Oranje mocht maken. Griekenland begon er steeds meer in te geloven en moest meer naar voren, want een gelijkspel was in het voordeel van Nederland.

Griekenland gaat aanvallen

Griekenland bracht in de slotfase spitsen Georgios Giakoumakis en Vangelis Pavlidis om toch nog de 3 punten te pakken. Nederland begon steeds nerveuzer te spelen en was alleen nog maar bezig om geen tegengoal te krijgen. Ondanks een heleboel slechte passes van de verdediging lukte dat uiteindelijk.

Weer een penalty

Aan de andere kant kreeg Nederland zelfs een 2e penalty na een overtreding van Pavlidis op Denzel Dumfries. Deze keer ging Van Dijk achter bal staan. Met alle laserpennen op hem gericht bleef hij heel koeltjes en schoot hij Oranje toch nog naar de overwinning.

EK dichtbij

Door de overwinning is Nederland bijna zeker van deelname aan het EK van volgend jaar. Oranje moet volgende maand 1 van de 2 wedstrijden zien te winnen en dat zou moeten lukken. Ierland en Gibraltar zijn dan namelijk de tegenstanders.