Plek 16 in de Eredivisie: Ajax verliest in eigen huis van AZ

Brian Vesseur • 18:31, 08-10-2023 / Laatste Update: 23:25, 04-01-2024

Ajax heeft wéér niet gewonnen in de Eredivisie. AZ was in de Johan Cruijff Arena met 2-1 te sterk. De laatste overwinning van de Amsterdammers dateert van 24 augustus, toen Ludogorets met 4-1 werd verslagen. Mohammed Kudus - inmiddels vertrokken naar West Ham United - scoorde toen 3 keer. AZ staat door de zege - in ieder geval voor even - bovenaan in de Eredivisie.

Jakov Medic en Amourrichio van Axel Dongen stonden in de basis bij Ajax, door pijntjes bij Josip Sutalo en Steven Berghuis. Van Axel Dongen werd uiteindelijk voor de rust al gewisseld wegens een blessure. Aan zijn gezicht te zien baalde de buitenspeler flink van de pijn die hij voelde. Georges Mikautadze viel voor hem in, wisselspeler Branco van den Boomen gaf hem in het Frans de nodige instructies.

Pavlidis scoort weer

Met Mikautadze koud in het veld maakte AZ de 1-0 in Amsterdam. De restverdediging van Ajax stond niet op orde en uiteindelijk kon Vangelis Pavlidis vrij makkelijk scoren. De Griek scoorde tot nu toe in elke Eredivisie-wedstrijd van AZ dit seizoen.

Gaaei

Na de thee kwam Anton Gaaei in het veld bij Ajax. Ook Devyne Rensch bleef met een blessure achter in de kleedkamer. Voor Gaaei was het zijn eerste wedstrijd na zijn dramatische optreden tegen Feyenoord, toen hij al in de eerste helft werd gewisseld door Maurice Steijn.

Er stonden veel spelers uit de eigen jeugdopleiding op het veld bij Ajax. Zelfs bij de tegenstander liep er eentje rond: Dani de Wit. Uitgerekend de middenvelder scoorde na iets meer dan 55 minuten de 2-0 voor AZ.

Invaller Branco van den Boomen deed nog wel wat terug voor Ajax, maar uiteindelijk bleef het bij 2-1. Het betekende het allereerste doelpunt in het shirt van Ajax voor de voormalige jeugdspeler.

Degradatiekandidaat

Ajax staat op dit moment 16e in de Eredivisie, met 5 punten uit 6 wedstrijden. Aan het einde van het seizoen zou die eindstand play-offs om promotie/degradatie 'opleveren'. Het moet nog wel een stukje wedstrijd tegen RKC spelen, met 3-2 voor Ajax als tussenstand na een minuut of 85.