🚦 | Stoplicht op rood, stoplicht op groen, in Almelo is altijd wat te doen: Heracles weerstaat Ajax

30 oktober 2021

Pro Shots
Ajax

Een stoplicht springt op rood. Een stoplicht springt op groen. In Almelo is altijd wat te doen. Herman Finkers zei het al, en Ajax probeert er al sinds jaar en dag wat aan te doen, maar slaagde er de afgelopen jaren vaak niet in om te winnen. Vaak werd er zelfs verloren, maar dat bleef de ploeg van trainer Erik ten Hag bespaard. 0 doelpunten en 1 punt is het resultaat bij Heracles.


Alleen vorig seizoen werd er gewonnen door de Ajacienden (0-2). De jaren daarvoor ging het telkens mis (1-0, 1-0 en 2-1). Iets gebeurt er in Almelo waar Ajax niet mee kan omgaan. Deze keer had Ajax ook weer de beste kansen maar kon het maar niet scoren op het Almelose kunstgras. Aan de andere kant was Heracles ook nog een paar keer dicht bij een doelpunt, maar Remko Pasveer stond goed te keepen tegen zijn oude club.

Ajax kan dit seizoen in eigen land vooral van zichzelf verliezen, zei trainer Erik ten Hag de afgelopen maanden al een paar keer. De kampioen is lastig te verslaan als het met de juiste instelling aan de aftrap verschijnt. Maar ook Ajax komt in de problemen als de spelers denken dat ze het op halve kracht ook wel af kunnen. Dat bleek dit seizoen al tegen FC Twente (1-1) en FC Utrecht (0-1). Heracles profiteerde als derde club van het gebrek aan scherpte bij de club uit de hoofdstad.In Almelo regent het ook vaak
Ajax was in regen in Almelo geen schim van de ploeg die in de laatste wedstrijden Borussia Dortmund (4-0) en PSV oprolde (5-0). Antony, een van de uitblinkers in beide duels, speelde slordig. Steven Berghuis bleef redelijk onzichtbaar en Sébastien Haller werkte ook niet overtuigend af. Hij kopte de bal in de handen van doelman Janis Blaswich, net als Jurriën Timber toen hij in kansrijke positie kwam.

Heracles, spelend met 5 verdedigers, voetbalde vooral op eigen helft. Toch had de thuisploeg op voorsprong kunnen komen. Delano Burgzorg wist niet te profiteren van een slordigheidje van Lisandro Martínez, maar hij verzuimde de bal aan de vrijstaande Rai Vloet te geven. Heracles kreeg na een uur weer een grote kans: Noah Fadiga probeerde doelman Remko Pasveer vergeefs door de benen te spelen.

Tadic had MOETEN scoren
Trainer Ten Hag greep na die mogelijkheid in en liet Davy Klaassen invallen voor Berghuis. Even later moest Antony plaatsmaken voor zijn vriend David Neres. Ajax ging niet veel beter voetballen na beide wissels. Neres gaf Dusan Tadic in de slotfase nog wel een enorme kans om het duel alsnog te beslissen. De kopbal van de Serviër was matig, zodat doelman Blaswich redding kon brengen.

Ajax zag de voorsprong op het als 2e geklasseerde PSV slinken tot 2 punten. Feyenoord heeft voorlopig 7 punten minder, maar ook 2 duels minder gespeeld.