Theo Janssen voorspelt dat DEZE club de landstitel gaat pakken: ‘Laat ik eens gek doen’

12 augustus 2022

Getty
Theo Janssen FHM Interview gesprek Ajax PSV Feyenoord Vitesse voorbeschouwing Voorspelling

Oud-profvoetballer Theo Janssen gaat er vanuit dat zowel Ajax als PSV de dienst uit zullen maken in het Eredivisie-seizoen 2022/2023. De Vitesse-legende ging in het voorbeschouwende gesprek met FHM ook in op de nieuwe voetbaltalkshow VTBL.


Volgens Janssen, die in het seizoen 2011/2012 bij Ajax speelde, gaan de Amsterdammers met PSV strijden om het landskampioenschap. "Die clubs hebben beiden goede spelers aangetrokken. Ajax heeft met Steven Bergwijn een topper voor de Eredivisie binnengehaald." Dat de international liefst 31 miljoen koste, vond Janssen niet gek. "Dat is voor de Nederlandse competitie gigantisch, maar voor goede spelers betalen clubs tegenwoordig meer dan 10 jaar geleden."

Guus Geluk
Ook vlakte Janssen PSV niet uit. Met name het middenveld van de Eindhovenaren sprak de voormalig stylist aan. "Dat is fantastisch, met spelers als Joey Veerman, Ibrahim Sangaré, Xavi Simons en Guus Til. Hoewel ik zelf ook kritisch ben op Til, zou ik hem wel laten spelen. Eerder dan Simons. Aan de bal is Til beperkt, maar hij komt zó vaak in scoringspositie. Hij maakte er niet voor niets 3 tegen Ajax. Sowieso is Veerman fantastisch: hij heeft een toptechniek en kan het spel versnellen."

Janssen meende dat het uitgesloten is dat Feyenoord zich gaat mengen in de titelstrijd. "Laat ik eens gek doen: ik denk dat PSV het wordt. De defensie van Feyenoord is nog te kwetsbaar en het verschil met Ajax en PSV is nog te groot. De transfermarkt is open, dus weet niemand hoe hun selectie er over een maand uitziet."

Vrees voor Vites
Zijn eigen liefde Vitesse verloor met Loïs Openda, Riechedly Bazoer, Jacob Rasmussen, Danilho Doekhi en Eli Dasa een handvol sterkhouders. "De huidige selectie is niet goed genoeg om voor plek 7 te spelen", vervolgde Janssen. "Er moet wat bij in de selectie, anders zie ik hen niet hoger eindigen dan 10e."

Voorlopig is er nog geen trainersrol bij de senioren weggelegd voor Janssen. De jeugdtrainer en eveneens analist focust zich vooral op het verbeteren van zijn werk als analist. "Het kan zomaar zijn dat ik ooit assistent word ergens. Als een club met een goed verhaal komt, wil ik daar wel over nadenken. Jeugd trainen gaat vooral over het begeleiden en helpen van (talentvolle) spelers."

Eriksen
De speler met het meeste talent met wie Janssen ooit samenspeelde, was Christian Eriksen in het eerder benoemde seizoen. "Zijn aanname was altijd vooruit", zei hij over de middenvelder van Manchester United. "Hij kon een goal maken, dribbelen, een pass uitstellen... echt, het was een genot om met hem te spelen."

Wel hoopt Janssen dat United, onder leiding van manager Erik ten Hag, redelijk gaat draaien. "Het ligt aan hoeveel tijd Ten Hag krijgt. Het is niet voor niets dat er veel trainers bij United zijn geweest over de afgelopen jaren. Je merkt aan alles de onrust." Ook hoopt hij dat Ten Hag en superster Cristiano Ronaldo met elkaar door een deur kunnen. "Je kan hem niet zomaar op de bank zetten. Hij is misschien in zijn eentje al even groot als heel die club bij elkaar."

Analyseren
Tot slot kwam VTBL ter sprake. Janssen was eerlijk over de 1e aflevering van afgelopen maandag. "Die was niet perfect. Daar moet nog genoeg aan geschaafd worden." De oud-voetballer gaat er vanuit dat het programma op termijn een succes wordt. "We gaan veel analyses geven en goed op de inhoud zitten. We wilden een ander geluid brengen dan de bestaande talkshows, door er ook af en toe een lolletje in te gooien."

Naar welke analist Janssen zelf het liefst luistert? "Rafael van der Vaart. Ik heb met hem gewerkt en hij praat prettig over voetbal. Rafael legt het spel goed uit, heeft humor en je kan met hem lachen. Daar houd ik van."