Programma BOOS dat Voice-schandaal blootlegt richt zich op Ajax-td Marc Overmars

16 januari 2022

Marc Overmars, de technisch directeur van Ajax, was een tijdje adviseur bij het bedrijf Xpose Protocol. Dat bedrijf ontwikkelde en promootte een cryptomunt en deed dat op een verdachte manier. Het YouTube-programma BOOS van BNN/VARA onderzoekt de zaak.


Influencers werden ingezet om hype rondom Xpose Protocol te scheppen. Dat gebeurt vaker met cryptocoins: daar profiteren de mensen van die de munt op dat moment in hun 'wallet' hebben. Stijgt de waarde, dan dumpen ze de munt en gaan ze ervandoor met de winst. De coin is vervolgens op slag waardeloos.

Pump and dump
Zo vat Boos-presentator Tim Hofman het samen: "Er kwam een zogeheten marketing-munt, er werd hype gecreëerd, er zat 120 miljoen in de pot en opeens: geld weg. De hoofdvraag: was hier sprake van een pump & dump?"

Experts noemen Xpose een 'shitcoin': een project van fraudeurs.

Antwoorden
Overmars heeft inmiddels afstand genomen van Xpose en heeft nooit uitgebreid willen reageren op zijn rol en de werkwijze van het bedrijf. BOOS eist daarom antwoorden van Overmars, maar heeft die in de eerste aflevering over dit onderwerp nog niet gekregen. Hofman laat het er natuurlijk niet bij zitten, dus we kunnen updates verwachten.

Strafbaar
Pump & dump is illegaal en strafbaar. Bokser Floyd Mayweather is ervoor aangeklaagd.

The Voice of Holland
BOOS verdiept zich ook in seksuele intimidatie en seksueel misbruik achter de schermen van het tv-programma 'The Voice of Holland'.