Twente blaast AZ weg in beginfase en deelt keiharde klap uit in titelstrijd

Noah Hoogenboezem • 22:59, 19-03-2023 / Laatste Update: 12:46, 08-01-2024

Het is AZ niet gelukt om de 2e plaats over te nemen van Ajax. Op bezoek bij FC Twente verloor AZ met 2-1 door 2 vroege goals van Manfred Ugalde. Door het verlies zakt AZ op doelsaldo naar de 4e plaats achter PSV. De achterstand op koploper Feyenoord, dat eerder vandaag won bij Ajax, is nu 8 punten.

AZ stuntte afgelopen donderdag nog door Lazio uit te schakelen in de Conference League en die wedstrijd zat duidelijk nog in de benen. FC Twente vloog uit de startblokken en kwam al in de 8e minuut op voorsprong. Joshua Brenet werd vrijgespeeld aan de rechterkant van het veld en legde de bal keurig op het hoofd van Ugalde, die de bal keurig binnenkopte achter AZ-keeper Matthew Ryan.

Ugalde niet te stoppen

AZ had geen antwoord op het felle spel van Twente en 3 minuten later lag de bal er alweer in. Na een mislukte corner kon Vaclav Cerny de bal indraaien vanaf de rechterkant en weer was het Ugalde die de bal van dichtbij binnen kon koppen. Ugalde scoorde daarmee voor de 2e wedstrijd op rij 2 keer, want vorige week maakte hij er al 2 tegen Fortuna Sittard.

Pas na 25 minuten werd AZ voor het eerst gevaarlijk. Tijjani Reijnders schoot snoeihard vanaf de rand van 16, maar Twente-doelman Unnerstall tikte de bal knap over. Vlak daarna kreeg Ugalde zelfs dé kans om zijn hattrick te maken, maar vanaf een meter of 10 schoot hij de bal huizenhoog over. Daardoor gingen de ploegen rusten met een 2-0 voorsprong voor Twente.

AZ komt terug

Na rust was FC Twente nog steeds de betere ploeg, maar Salah-Eddine, Van Wolfswinkel, Vlap en Misidjan konden allemaal niet voor de 3-0 zorgen. Uit het niets kwam AZ toen terug in de wedstrijd. Jordy Clasie stuurde met een prachtige pass Jesper Karlsson diep. Na een misser van Twente-verdediger Pleguezuelo kon de Zweedse aanvaller doorlopen richting Unnerstall en schoot de bal keihard in de korte hoek: 2-1.

Twente vergeet het te beslissen

Twente bleef kansen krijgen, maar wist de genadeklap maar niet uit te delen. AZ bleef hoop houden en de invallende Eredivisie-debutant Mexx Meerdink, zoon van Martijn Meerdink, kreeg nog een grote kans, maar zijn schot kwam tegen de al uitgegleden Pleguezuelo. Later scoorde Meerdink nog wel, maar dat deed hij vanuit buitenspelpositie.

Feyenoord winnaar van het weekend

Door de nederlaag van AZ is koploper Feyenoord de grote winnaar van het weekend. Door de uitzege bij Ajax heeft de ploeg van Arne Slot 61 punten na 26 wedstrijden. Ajax volgt op 6 punten. AZ blijft staan op 53 punten en zakt op doelsaldo naar de 4e plaats achter PSV. FC Twente staat door de overwinning nu 5e met 6 punten achterstand op PSV en AZ.