Oranje zwicht voor Qatarese druk en FIFA: Virgil van Dijk draagt geen OneLove-band

21 november 2022

Getty Images
Virgil-van-dijk-aanvoerder-band-onelove

Virgil van Dijk draagt tijdens Senegal-Nederland niet de OneLove-aanvoerdersband. Meerdere landen hadden aangekondigd dat hun aanvoerder de speciale band ging dragen als statement tegen de onderdrukking en discriminatie van allerlei groepen, bijvoorbeeld de lhbtqi+-gemeenschap. Maar onder druk van de Qatarese regels en de FIFA is Oranje toch gezwicht.


Update maandag 21 november, 11.40u: geen enkele aanvoerder draagt OneLove-armband op WK, FIFA komt met oplossing

"Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan", luidt het statement van de KNVB.

Meteen gele kaart voor de aanvoerder
De FIFA dreigt al een paar dagen dat de speler met de OneLove-band meteen een gele kaart krijgt, nog voordat de wedstrijd begint. Vanwege die sportieve straf, denken meer landen wel 2 keer na. Zo staat je aanvoerder namelijk al meteen met 1-0 achter en moet bijvoorbeeld Van Dijk al meteen op z'n tellen passen.

Politiek statement is verboden
Waarom wil de FIFA die band niet? Ongetwijfeld zet gastland Qatar een beetje extra druk, aangezien daar de mensenrechten nogal makkelijk aan de kant worden gezet. De FIFA verpakt de maatregelen tegen de armband als 'politiek statement' en dat is volgens de FIFA-regels nou eenmaal verboden.