Volgens DEZE stat kan Andries Noppert dé ideale keeper zijn onder de Oranje-lat

3 oktober 2022

Proshots
Statistiek Andries Noppert Heerenveen Oranje Verwachte Schoten Op Doel Bart Frouws VI Nederlands Elftal

Heerenveen-keeper Andries Noppert is dan al wel 'al' 28 jaar oud, de sluitpost beleeft in het huidige seizoen zijn absolute doorbraak in het topvoetbal. Zijn goede periode bij Go Ahead Eagles leverde een transfer naar zijn eigen Friesland op, wat hem op een uitnodiging van het Nederlands elftal kwam te staan. Met het aankomende WK is de nuchtere Noppert 1 van de kandidaten om als keeper mee te gaan in het keurkorps van bondscoach Louis van Gaal. Volgens onderstaande statistiek, is Noppert in ieder geval een stopper van topniveau.


Statistieken-man Bart Frouws van Voetbal International plaatste maandag een tweet over de huidige vorm van de keeper. Volgens Frouws voorkwam Noppert, op basis van de zogeheten 'expected goals on target' ofwel: een statistische manier van meten voor het verwachte aantal doelpunten van een speler of team. Hieruit blijkt dat Noppert zijn concurrenten bij Oranje ver maar dan ook best ver achter zich laat.

Zo 'voorkwam' hij dit seizoen in de competitie liefst 3,3 doelpunten voor zijn ploeg. Hiermee deed hij het beter dan Mark Flekken (2,6 bij Freiburg) en NEC-veteraan Jasper Cillessen (2,1). Nummer 4 in die specifieke rij is good old Remko Pasveer (2,0). Feyenoord-keeper Justin Bijlow scoort het minst met 0,2.

'Noppert, Netherlands no.1?'
Noppert zat bij de Nations League-duels van Oranje met Polen (2-0 winst) en België (1-0 zege) voor het eerst bij het Nederlands elftal. Tot een debuut leidde dit (nog) niet.