Waarom werd Danny Makkelie niet naar het VAR-scherm geroepen?

23 januari 2022

ANP
waarom-danny-makkelie-niet-zelf-var-kijken-mazraoui-psv-ajax-eredivisie

De voetbalpraatprogamma's zullen de komende dagen gevuld zijn met maar 1 onderwerp: de 2-1 van Noussair Mazraoui tegen PSV. De bal was volgens de Eindhovenaren over de zijlijn even daarvoor, de grensrechter dacht van niet. Ook de VAR kon er niet uitkomen en daardoor liet scheidsrechter Danny Makkelie de goal staan. Maar waarom ging hij eigenlijk zelf niet kijken?


Dat vroegen de PSV'ers zich in het veld ook af. In gesprek met ESPN reageerde Makkelie op de situatie.

Waarom ging Makkelie niet zelf kijken bij de goal van Mazraoui?


"Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: die bal is uit. Daar lijkt het ook op, maar ik weet óók dat het dan niet zo hoeft te zijn. De VAR doet zijn werk, hij kijkt ernaar, maar hij kan niet het juiste beeld vinden. Er is geen camera die haaks op de zijlijn staat en dus kan je het niet met 100 procent zeggen. En als dat het geval is, dan mag de VAR niet ingrijpen", aldus Makkelie.

De VAR riep Makkelie uiteindelijk ook niet naar de zijkant. "Omdat dit iets feitelijks is", verklaarde de scheidsrechter. "Dit heeft niets met interpretatie te maken. Als de VAR het niet kan zien, waarom zou ik het dan wel kunnen zien?", vroeg hij zich af.

Wat zeggen de regels?
Op de KNVB valt over de situatie het volgende te lezen: 'De scheidsrechter besluit om het moment zelf terug te kijken. Dit gebeurt bij situaties waar sprake kan zijn van interpretatie, zoals een rode kaart of een penaltysituatie'.