Waarom PSV niet zomaar van gemuteerd Galatasaray wint: ‘Hem moet je in de gaten houden’

21 juli 2021

Getty Images

PSV begint woensdagavond (21.00 uur) aan het avontuur in de Champions League. Dat doet de ploeg van Roger Schmidt tegen Galatasaray, dat vorig seizoen als 2e eindigde in de Süper Lig. Op papier een grote naam, maar de voorbereiding van de Turkse topclub verloopt totaal niet vlekkeloos. Sportnieuws.nl sprak met Yordi Yamali, fan van Galatasaray en analist bij ESPN, over die voorbereiding én de kansen van PSV.


Door: Bart van der Wijst

"Als PSV met 2 doelpunten of meer verschil wint, dan is het gespeeld. Gebeurt dat niet, dan wordt het nog spannend in Turkije", denkt Yamali.

Kansen PSV
Door alle problemen (meer daarover hieronder) bij Galatasaray acht Yamali PSV als favoriet. "Ik denk dat zij best wel een goede selectie hebben. Het grootste voordeel ten opzichte van Galatasaray is dat zij vorig jaar al een nieuwe weg zijn ingeslagen onder Roger Schmidt, hij heeft in deze voorbereiding verder kunnen bouwen aan zijn speelstijl."

Lees ook: Op deze zender kijk je naar PSV-Galatasaray

Waar kan PSV toeslaan? "Vooral in de omschakeling", zo denkt Yamali. "Turkse clubs houden nooit 90 minuten lang de concentratie vol, uiteindelijk gaan ze toch een beetje uit positie lopen. Noni Madueke speelt bijvoorbeeld tegen Ömer Bayram (ex-NAC), die linksback staat maar van origine linksbuiten is." Toch denkt de Turkse voetbalkenner dat Galatasaray ook mazzel heeft. "Donyell Malen en Denzel Dumfries, die er vanwege transferperikelen niet bij zijn, hadden Galatasaray behoorlijk veel pijn kunnen doen."

Oud-NAC-speler Omer BayramGevaren Galatasaray
Ondanks de problemen bij de tegenstander is het zeker geen abc'tje dat PSV vanavond even wint. "Spits Mostafa Mohamed (23) is bijvoorbeeld iemand die de Eindhovenaren in de gaten moeten houden. Hij kan echt in zijn eentje uit de voeten in de spits, dat vind ik wel een groot pluspunt aan hem. Mohamed is fysiek sterk, kopsterk én snel", weet Yamali. De Egyptenaar houdt bijvoorbeeld Radamel Falcao uit de basis.

Toch kan Mostafa Mohamed niet in z'n uppie PSV te lijf gaan. Waar liggen nog meer de gevaren? "Dan moet je denken aan de slimmigheden en ervaring op het middenveld", denkt de voetbalanalist. "Daar moeten spelers als Ryan Babel (34), Sofiane Feghouli (31) en Arda Turan (34) dan voor zorgen."

Problemen Galatasaray
De tegenstander van PSV kende een chaotische voorbereiding. Dat begon eigenlijk al aan het einde van afgelopen seizoen, zo weet Yamali. "Toen is er een bestuurswisseling geweest. Het werd een hele spannende race met uiteindelijk Burak Elmas, de favoriet bij de achterban, als winnaar. Daardoor is er ook een ander beleid, het nieuwe bestuur wil de financiën beter op orde krijgen. Dat is ook de reden dat er ook geen grote transfers zijn geweest tot nu toe", aldus Yamali.

Lees ook: dit is de vermoedelijke opstelling van PSV tegen Galatasaray

Daardoor zit Galatasaray nu wel met een incomplete selectie, onder anderen Ryan Donk vertrok. Ook zijn er de nodige blessures en wat spelers met een coronabesmettingen. "Er is wel veel aanvulling vanuit de jeugd, dat is iets waar de supporters écht naar snakten", vertelt Yamali.

Eén ding is wel hetzelfde bij Galatasaray: Fatih Terim is nog altijd de trainer - © Getty ImagesOefengedoe
Waar PSV een soepele voorbereiding kende met veel oefenpotjes, is dat voor Galatasaray heel anders. Ze begonnen nog wel met oefenzeges op Dinamo Boekarest (2-1) en Kasimpasa (4-2), alleen de belangrijkste test voor het treffen met PSV ging niet door. Galatasaray wilde oefenen tegen Olympiakos, maar keerde huiswaarts na ruzie op een Grieks vliegveld vanwege gedoe om PCR-testen.

"Het schijnt dat ze achter de schermen nog tegen een club uit de Turkse tweede divisie hebben gespeeld", weet Yamali. "Maar ze hebben gewoon heel weinig tijd gehad en weinig wedstrijden gespeeld. De belangrijkste wedstrijd (tegen Olympiakos, red.) ging niet door."

Gelukje in return
PSV begint de Champions League-campagne in eigen huis en heeft geluk dat het volgende week niet in een heksenketel terechtkomt. "Ze spelen de return in het stadion van Istanbul, omdat het veld in de Türk Telekom Arena vervangen wordt. Dat stadion mag dan voor 50 procent gevuld worden en er zijn geen uitfans welkom", zegt de Galatasaray-fan, die zelf de wedstrijd kijkt vanaf zijn vakantieadres. "Maar schrik niet als je vanavond wat Turkse spreekkoren hoort in het Philips Stadion."

© Getty Images