8500 getuigenissen van Liverpool-fans na CL-finale: 'Dit zou niemand moeten meemaken bij een voetbalwedstrijd'
i

Getty

8500 getuigenissen van Liverpool-fans na CL-finale: 'Dit zou niemand moeten meemaken bij een voetbalwedstrijd'

Jeroen Rooseboom • 21:00, 22-09-2022 / Laatste Update: 22:29, 11-12-2023

Liverpool heeft van een onafhankelijk onderzoeksbureau 8500 getuigenissen van de fans gegeven na de chaotisch verlopen Champions League-finale in mei dit jaar. De finale begon ruim een halfuur later dan gepland, omdat duizenden bezoekers werden tegengehouden bij de toegangspoorten van het stadion in Parijs.

Er ontstond vermoedelijk chaos, omdat er heel veel valse kaarten in omloop zouden zijn. Daarom stonden er enorm lange wachtrijen buiten het Stade de France. Uiteindelijk kwamen sommige mensen het stadion binnen door over de hekken te klimmen. Maar andere mensen werden beschoten met traangas door de Franse politie.

Onafhankelijk onderzoek

De autoriteiten in Frankrijk gaven eerst de Engelse fans de schuld van de ongeregeldheden, maar al snel bleek dat er heel wat mis was met de organisatie van de finale van het miljoenenbal. De UEFA wilde een onafhankelijk onderzoek en daarom heeft Liverpool al die getuigenissen verzameld.

Billy Hogan, directeur van Liverpool: "Na het lezen en analyseren van de getuigenissen, weten we dat onze supporters schrijnende dingen hebben beleefd die niemand zou moeten meemaken bij een voetbalwedstrijd of ander evenement. We geven deze getuigenissen aan de onderzoekers, om ze te helpen begrijpen in welke chaos mensen verzeild zijn geraakt op 28 mei. De ervaringen van die dag en nacht blijven hen voor altijd bij."