Borussia Dortmund verslaat Bayer Leverkusen; rood voor doelman Hradecky

Joris Kaper • 22:29, 06-08-2022 / Laatste Update: 23:04, 11-12-2023

Borussia Dortmund heeft in haar 1e Bundesligawedstrijd van het seizoen nipt afgerekend met Bayer Leverkusen. De thuisploeg, met Donyell Malen in de basis, versloeg Leverkusen met 1-0 dankzij een goal van Marco Reus.

De 1e kans van de wedstrijd was voor Bayer Leverkusen, maar Piero Hincapie kopte net naast. Het was echter de thuisploeg die vervolgens op voorsprong kwam. Karim Adeyemi, die zijn debuut maakte in de Bundesliga, leek te scoren, maar de bal was nog net niet helemaal over de lijn. Marco Reus was er echter als de kippen bij om de bal het laatste zetje te geven. De aanvaller kreeg daarmee ook zijn naam achter de vroege openingstreffer.

Basisplek voor Malen; kort debuut Adeyemi

De thuisploeg, met ook Donyell Malen in de basis, stond achterin goed, waardoor Leverkusen, met Jeremie Frimpong in de basis, tot weinig echte kansen kwam. Karim Adeyemi beleefde weinig plezier aan zijn debuut in de Bundesliga bij Dortmund. Weliswaar kwam het doelpunt van Reus vooral door het werk van de aanvaller, maar een kwartier later moest hij geblesseerd het veld verlaten.

1-0 bij rust

Patrik Schick had 10 minuten na de treffer van Reus gelijk kunnen maken voor Leverkusen, maar zijn schot zeilde naast. Datzelfde deed Reus namens Dortmund aan de andere kant, terwijl ook Thomas Meunier een mooie kans om zeep hielp. In de slotfase probeerde Jude Bellingham het namens Dortmund van afstand, maar ook zijn schot miste richting.

Spannend begin 2e helft

De 2e helft begon met een paar grote kansen. Eerst leek Thorgan Hazard ongehinderd de 2-0 binnen te kunnen schieten, maar doelman Lukas Hradecky redde met een heerlijke save. Niet veel later leek Leverkusen op gelijke hoogte te komen toen Exequiel Palacios een rebound inkopte, maar de Leverkusen-speler stond daarbij nipt buitenspel.

Leverkusen jaagt op gelijkmaker

Leverkusen had in de 1e helft het betere van het spel en vooral Patrik Schick kreeg daarbij de nodige kansen. Aan de andere kant liet ook Donyell Malen zich zien met een mooie solo, maar zijn schot belandde vervolgens aan de verkeerde kant van de paal. Leverkusen zag vervolgens opnieuw een goal afgekeurd wegens buitenspel, waardoor de stand 1-0 bleef. De uitploeg ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar ook Dortmund kreeg ondertussen de nodige kansen.

Rode kaart voor doelman Hradecky

Leverkusen-doelman Lukas Hradecky moest in de slotfase nog het veld verlaten. De goalie pakte een terugkopbal net buiten het strafschopgebied, terwijl hij nog wel in zijn 16-metergebied stond. Daarop volgde nog een vrije trap van Reus, maar de aanvaller schoot die over en dus bleef het bij een benauwde 1-0 zege voor de thuisploeg.