Potindeling groepsfase Champions League is afhankelijk van de uitslag van de finale

29 mei 2021

Getty Images
champions-league-loting-potindeling-chelsea-manchester-city-finale

De winnaar van de Champions League-finale tussen Chelsea en Manchester City krijgt niet alleen de beker en teringveel geld, het krijgt ook een plekje in pot 1 voor de loting van de groepsfase van het nieuwe seizoen in de Champions League. Maar welke club komt in welke pot terecht? En betekent het ook iets voor de positie van Ajax? Alles over de potindeling lees je hieronder!


In pot 1 zitten de kampioenen van de eerste 6 landen op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Dat zijn: Atletico Madrid (Spanje), OSC Lille (Frankrijk), Internazionale (Italië), Bayern München (Duitsland), Manchester City (Engeland) en Sporting Lissabon (Portugal). De andere 2 clubs in pot 1 zijn de winnaars van de Europa League (Villarreal) en de Champions League (Manchester City of Chelsea).

Zenit schuift door
Maar wat gebeurt er als City de CL wint? Dan heeft het in principe 2 plekken in bezit in pot 1. Dat kan natuurlijk niet. In dat geval schuift Zenit, de kampioen van Rusland, door van pot 3 naar pot 1. Als Chelsea de CL wint, zit het gewoon in pot 1. Dan verandert er verder niks. Als Chelsea de finale verliest, zit het in pot 2.

Pot 2 sterker dan pot 1
Deze clubs zitten nu definitief in pot 2: Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, PSG, Liverpool, Manchester United, Sevilla en Borussia Dortmund.

In welke pot zit Ajax?
Ajax heeft zich ook al geplaatst voor de groepsfase, maar moet het helaas doen met een plek in pot 3. Dat is al 100 procent zeker en kan dus niet meer veranderen. Deze mogelijke tegenstander ontloopt de ploeg van Erik ten Hag sowieso, omdat ze in dezelfde poule zitten: RB Leipzig en Atalanta. Van andere ploegen is het nog onzeker.


En PSV?


PSV zit in de 2e voorronde van de Champions League en moet dus 3 tegenstanders verslaan om ook de groepsfase van de Champions League te halen. De Eindhovenaren zitten, als dat lukt, sowieso in pot 4.