Champions League vanaf 2024 definitief op de schop: meer teams en geen groepen van 4 meer

19 april 2021

AFP

De Champions League krijgt vanaf 2024 een andere opzet. De UEFA kiest voor een opzet met 36 in plaats van 32 deelnemers. Het huidige poulesysteem met groepen van 4 verdwijnt. In plaats daarvan spelen deelnemers in de 1e fase 10 duels, 4 meer dan nu, met extra inkomsten tot gevolg.


Er wordt dan per team een soort van loting gemaakt voor 10 duels (uit of thuis) tegen tegenstanders van verschillende niveaus. Daar komt dan een ranglijst uit, waarvan de bovenste 8 meteen doorgaan naar de volgende ronde. De nummers 9 tot en met 24 gaan dan de play-offs in voor de resterende tickets. Voorbeeld: stel dat Ajax zich dan plaatst, dan krijgt die ploeg van de 35 andere teams 10 random tegenstanders waartegen het zoveel mogelijk punten moet halen.

Wildcards
2 van de 4 'extra' tickets gaan naar de 2 ploegen met de hoogste UEFA coëfficiëntenranking die zich nog NIET via de nationale competitie geplaatst hadden. Die worden dan wildcards genoemd.

'Zwitsers model'
De UEFA besloot maandag tijdens een vergadering in de Zwitserse stad Montreux dat de Champions League vanaf het seizoen 2024-2025 in een zogenaamd ‘Zwitsers model’ gespeeld gaat worden, net als de Europa League en de nieuwe Conference League die ook 36 deelnemers krijgen.

Super League
In de nacht van zondag op maandag kondigden 12 Europese topclubs aan dat ze uit onvrede over de plannen van de UEFA een eigen Super League hebben opgezet.