Grensrechter die handtekening van Haaland vroeg, doet dat al 5 jaar en met een goede reden

8 april 2021

Screenshot via BT/Sport

Een opvallend einde in de handtekeningensoap rond grensrechter Octavian Sovre. De Roemeen kwam na afloop van de Champions League-wedstrijd Manchester City - Borussia Dortmund (2-1 zege) onder vuur te liggen, nadat hij in de spelerstunnel de paraaf van Erling Haaland vroeg. De Roemeense sportkrant Gazeta Sporturilor heeft inmiddels gemeld dat de kaarten waar de handtekeningen op zijn gezet, zijn gedoneerd aan het goede doel.


De krant kwam erachter dat Sovre al 5 jaar lang souvenirs verzamelt voor een stichting in zijn thuisland die zich inzet voor kinderen en volwassenen met autisme. SOS Autisme Bihor, zoals de organisatie heet, wordt gefinancierd op basis van schenkingen, die vervolgens weer worden geveild. De Roemeen, die al 17 jaar actief is in de Champions League, doneerde naast de nodige handtekeningen ook al meerdere keren zijn vlag, spelersshirts en foto's met profvoetballers. Voormalig Real Madrid en Barcelona-speler Gheorghe Hagi gaf eerder ook al objecten aan de stichting.

'Kinderachtig'
Na de Champions League-wedstrijd liet sportzender BT Sport de beelden zien, waarna het fragment viral ging. De analisten Joleon Lescott en Owen Hargreaves spraken er schande van toen ze zagen dat Sovre zich als een supporter gedroeg. "Je kan een fan zijn, maar dit kun je niet doen ten overstaan van andere spelers", vond Hargreaves. "Het ziet er gewoon niet goed uit. Het is kinderachtig om te zien."

Erelid
Na deze ophef verklaarde SOS Autisme Bihor in de Roemeense krant de actie van Sovre. Als blijk van waardering riep de stichting de 37-jarige grensrechter uit tot erelid. "Dit kleine gebaar van ons is een teken van dankbaarheid voor uw betrokkenheid bij onze vereniging", vertelde voorzitter Simona Zlibt aan Gazeta Sporturilor. "We willen u bedanken voor alle sportartikelen die u in de loop der jaren heeft geschonken. Met uw bijdrage hebben we de nodige projecten kunnen realiseren.”

Geen reactie
Lescott, Hargreaves en BT Sport hebben ondertussen nog niet gereageerd op het nieuws.